Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/krimi/article/18880466 www.bgdnes.bg

ТЕЖКО Е В ЗАТВОРА! Настаняват Брендо в група за рецидивисти

 Отива в бригада №12

Евелин Банев започва работа в най-скоро време

"Кокаиновият крал" почти се е адаптирал зад решетките, до дни минава в общата популация

Евелин Банев-Брендо е разпределен в група за рецидивиста. "Кокаиновият крал" почти е свикнал с живота зад решетките и предстои да бъде приобщен към новите си дружки. Това разбра "България Днес" от свои източници в Министерството на правосъдието.

Реклама

Брендо, който изтърпява 6-годишна присъда за трафика на кокаин в Софийския централен затвор, е в крайния етап от адаптационния си период и предстои да бъде включен в корекционни процеси. Това се очаква да стане посредством включването му в програми за въздействие - тоест обучителни, възпитателни и работни дейности, които са съобразени специално с него след първоначално направена характеристика на Банев. Очаква се това да се случи всеки момент, разказват източниците ни.

Едно обаче е ясно, а то е, че щом Брендо излезе от адаптационното крило, директно влиза в 12-а група, където се настаняват осъдените рецидивисти.

Банев изненада цяла България, след като осъмва през Софийския централен затвор, за да се предаде доброволно. "Кокаиновият крал" се издирваше от години, а изведнъж се озова в сърцето на столицата, без полицията да подозира, че известният бандит е на родна територия и кой знае откога. Първоначално Брендо не бе приет в затвора, защото процедурата не била такава според надзирателя, с когото Банев и адвокатът му разговаряха. Впоследствие родното правосъдие реши да приеме доброволното предаване на Брендо, когото издирва от години. Банев бе прегледан в болницата към МВР, където стана ясно, че е здрав. Въпреки че "България Днес" разполага с информация, че "какаиновият крал" има стомашни проблеми (виж карето). После Банев бе закаран обратно към пандиза, където е и в момента, в приемното крило. Брендо излежава 6-годишната си присъда за трафика на дрога, която има у нас.

Брендо има още две присъди. Едната е от Румъния и е 10-годишна, другата е от Италия и е 20-годишна. Както каза адвокатът на Брендо Силвия Найденова пред "България Днес", предстои да има дело за приобщаване на двете чужди присъди. В момента се очаква само италианците да изпратят документацията по тамошната му присъда. Румъния вече е изпратила документите. Когато всичко нужно е налично, ще започне процесът, който ще реши съдбата на Банев.

У нас присъди не се обединяват, а се взема най-високата от тях. Това означава, че най-вероятният сценарий е "кокаиновият крал" да лежи 20 г., каквато е присъдата му от Италия. Това обаче може да се промени, ако за престъпленията на Брендо на италианска територия българският закон предвижда по-леки присъди. Това ще рече, че Брендо може да лежи 15, 10 години или дори по-малко. Какво ще стане с "кокаиновия крал", ще разберем в най-скоро време.

Светът около Евелин Банев се срина след мегаакцията в Италия, която стана известна като "Кокаинови крале". Операцията се състоя през май 2012 г. и бе фокусирана върху разбиването на картел, който снабдява Европа с дрога. Според разследващите свързаната с калабрийската мафия групировка е съставена от над 30 души, половината от които са българи. Пред ченгетата хора от бандата правят самопризнания и посочват Банев като организатор и финансист на кокаиновата афера. През лятото на 2012 г. Брендо е арестуван в България и екстрадиран в Италия. По-късно е върнат в София, откъдето следите му се губят. През пролетта на 2015 г. става ясно, че "кокаиновият крал" е изчезнал. Той публикува книга на философска и кримитематика. Покрай излизането й призна, че има сериозни аргументи да се безпокои за личната си безопасност и по тази причина не се появява където и да било и не желае местонахождението му да бъде известно. Отбелязва, че има нужда от уединение, за да напише спокойно втората си книга.

Реклама

През 2011 г., докато Брендо още бе на свобода, в Румъния пропада и сделката му за 51 кг кокаин с агент под прикритие. Дрогата е конфискувана, като стана ясно, че Банев стои зад сделката. През 2017 г. магистратите произнасят и окончателната му присъда, която е 10 години в Румъния.

След 5 г. в неизвестност Брендо бе задържан в Украйна - месеци преди избухването на войната с Русия. Разследваха го за фалшиви документи и нарколаборатория в къща до Киев, но той отново се измъкна. Оказа се, че е станал украински гражданин, а такива не се предават заради присъди в други държави. След като съдът в Украйна го пусна, Брендо избяга отново.

Каква работа ще започне Банев зад решетките не е ясно, но със сигурност ще бачка нещо, за да скъси присъдата си.

 Специално меню зад решетките

Специално меню за Евелин Банев-Брендо приготвя главният готвач в Софийския централен затвор. Брендо има сериозни проблеми със стомаха и те не са от ден или два. Това го е накарало да пусне молба, в която пише какво може да похапва и какво не трябва, за да няма някакви усложнение впоследствие. С тази молба от управата на зандана са длъжни да се съобразят и го правят. Готвачите получават списъците на затворниците със специални потребности от гледна точна на храната и се съобразяват с това до последния детайл. Това увериха "България Днес" от управата на панделата.

Четете още

Момчета с прякори влизат доброволно в затвора

Момчета с прякори влизат доброволно в затвора

Дъщерята на Брендо у нас за ЧРД

Дъщерята на Брендо у нас за ЧРД

Разследването на "България Днес" РАЗКРИВА връзката между Гълъбин Боевски и Брендо

Разследването на "България Днес" РАЗКРИВА връзката между Гълъбин Боевски и Брендо

Не даваме Брендо на Италия и Румъния

Не даваме Брендо на Италия и Румъния

Реклама
Реклама
Реклама