Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/krimi/article/18769307 www.bgdnes.bg

Таксиджия, карал дрога за Малкия Лапач, отървава пандиза

  • След като петима се признават за дилъри начело с боса
  • Потвърдена е условната присъда на Димитър Георгиев, возил с автомобила си наркотици между София, Перник и Дупница

Таксиджия, карал дрога за Малкия Лапач, отървава пандиза! Софийският апелативен съд потвърждава 3-годишната условна присъда за Димитър Георгиев, обвинен, че разкарвал с автомобила си наркотици между София, Перник и Дупница. Магистратите потвърждават наказанието на колегите си от Кюстендил, които определят изпитателен срок от 3 г., научи "България Днес".

Реклама

Наркобандата е разбита в началото на април 2021 г., като според разследващите е действала от началото на 2019 г. При акцията е закопчан и Николай Лапачки, сочен за най-известния наркодилър на Дупница. Той се самоубива година по-късно заради заболяване. Като тартор на престъпната организация е подпукан синът му Георги Николов-Малкия Лапач, навъртял в досието си около 20 присъди.

Той често се возел при таксиджията Димитър, който въртял геврека от 20 г. Лапача му е пращал клиенти през годините и двамата се сближили. Тогава босът решил да посвети и таксиметровия шофьор в занаята и му предложил да е превозвач на наркотиците. Обяснил му, че по този начин му осигурява редовна заетост и приход, тъй като курсовете щели да са чести и ще са до Перник и София и обратно, сочи обвинението.

През януари 2019 г. Малкия Лапач за пореден път излиза от затвора и веднага подновява наркоразпространението. В схемата вземат участие няколко дами - братовчедката на Лапача - Евтима Николова, Добрина Георгиева от Перник, Кристина Петрова-Криса и др. Те шиткат хероин, марихуана и кокаин срещу тлъст процент от печалбата. Част от тях употребяват наркотици и са зависими, разкриват от прокуратурата.

Разследващите описват как дамите са използвали услугите на бакшиша, как уговаряли сделки в негово присъствие, как той ги изчаквал да купуват и разпределят стоката. Използвани са кодове като ПВЦ за канабис, "бензин" за "хероин", "ламарина" за хероин за пушене, "тръба" за хероин на фолио, завито на тръба. Сумата е уточнявана в минути - 10 минути - 10 лв., 20 минути - 20 лв., и т.н.

Няколко месеца преди разбиването на групата на връщане от София към Дупница се провежда спецакция. При вида на патрулките Криса хвърля част от стоката, а другата я гълта. Криминалистите не откриват забранени вещества у тях, а малко по-късно тя успява да повърне дрогата. Това я плаши и тя се отказва. Мястото й заема Георгиева, която използва услугите на БДЖ и пренася наркотиците с влака. Именно на гарата в Дупница я излавят ченгетата. При обиските и претърсванията в участниците и домовете им са намерени различни количества наркотици.

След като са разкрити, Лапача се признава за виновен и сключва сделка за 5 г. и половина килия и 3 бона глоба. Николова се договаря за 2 г. с 4-годишен изпитателен срок, Георгиева - за 3 г. с 5 г. изпитателен срок, а Петрова - за 1 г. и половина с 2 г. изпитателен срок.

Реклама

Разрив настъпва в отношенията на Лапача и бакшиша след арестите. Георгиев се разприказва и сътрудничи на следователите. Кълне се, че само е извършвал превоз с таксиметров автомобил срещу възнаграждение на членовете на групата, които познавал, но не е свързан с дейността на групата и не е част от нея.

Не може да се дава за превоз наркотично вещество на всяко такси, Димитър ни е бил доверен човек и другите знаеха, че трябва да се обаждат на него, а и той всичко си е казал пред полицаите, контрира Малкия Лапач. Магистратите отчитат, че той приема емоционално показанията на бакшиша, които го уличават, но дават вяра на думите му. Затова преценяват, че има обвързаност на Георгиев в определени взаимоотношения с останалите от престъпната група, което обуславя принадлежността му като неин член. Таксиджията единствен остава на подсъдимата скамейка, след като останалите се признават за виновни и сключват споразумения с прокуратурата. Решението за съдбата му не е окончателно и може да се обжалва пред Върховния касационен съд.

Кримибиография

Богата кримибиография има покойният Лапчо - Николай Лапачки-Стария Лапач.Той е с множество регистрации за разпространение на наркотици, присъди, лежал е в затвора. Последно се озовава зад решетките, тъй като е хванат да шофира след употреба на алкохол и дрога. При тараша в дома му са открити стотици хапчета амфетамин и старинни монети. Дни по-рано е заловен като част от групата на сина си.

През лятото на 22 г. Стария Лапач си тегли куршума в дома си. На място следствено-оперативна група установява, че става въпрос за самоубийство, съобщават от полицията.

Реклама
Реклама
Реклама