Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/krimi/article/18754896 www.bgdnes.bg

Погнатите за трафик на мигранти осъждани в миналото

  • След акцията на Европол - петима в ареста, двама под гаранция
  • В кримиорганизацията участват двама нашенци - единият е от сирийски произход

Заловените за трафик на мигранти преди седмица по време на акция на антимафиотите и Европол се оказва, че имат досиета и са осъждани в миналото. Това разбра "България Днес" от свои източници в Окръжния съд в Пловдив.

Реклама

При спецоперацията бяха задържани 7 души в Пловдив. В момента петима от тях са оставени за постоянно в ареста, а другите двама са освободени срещу парична гаранция. В ареста са Хусеин, Ахмед, Ясер, Мохамад М. и Мохамад А. Двама от обвиняемите са осъждани в миналото. Единият за трафик на мигранти, а другият за шофиране под влиянието на наркотици. По неофициални данни осъжданите в миналото са двамата българи, които са участвали в престъпната мрежа. Единият от тях е със сирийски произход.

В групата за трафик на мигранти освен нашенците са участвали двама граждани на Йордания, като единият от тях е със статут на постоянно пребиваващ у нас, един гражданин на Австрия от сирийски произход и двама граждани на Сирия със статут на постоянно пребиваващи у нас.

Според Европол четирима от тези, които са в ареста, са главатарите на цялата кримимрежа. За нашенците се смята, че са отговаряли за логистиката. Купували са колите, с които впоследствие са превозвани мигрантите, но са ги регистрирали на трети лица срещу малко заплащане.

Припомняме, че преди дни ГДБОП и Европол разбиха канал за трафик на мигранти през България при мащабна акция. Спецоперацията по пресичане на контрабандния канал за мигранти през т.нар. Западно-Балкански маршрут бе проведена на 19 август на територията на област Пловдив.

Установено е, че участниците в групата са подпомагали мигранти да преминават незаконно през България, след като са влезли от Турция, и през Сърбия и Румъния да заминат за държави от Западна Европа. По оперативни данни групата е набирала шофьори от Молдова чрез различни интернет платформи и е осигурявала пътуването им през Румъния до България. В хода на извършените съвместни действия е установено, че след влизането на нелегалните мигранти на територията на страната ни от определени локации, те бивали "поемани" и транспортирани с автомобили, управлявани от молдовски граждани. Нелегалните мигранти стигали до определена локация, откъдето ги взимали шофьорите, за да ги превозят до посочено място. За комуникация между отделните членове добре организираната група ползвала мобилни приложения, в които съобщенията се изтриват няколко секунди след като бъдат прочетени, за да не оставят следи.

По време на операцията са извършени общо 15 претърсвания на адреси и обиски в Пловдив, както и претърсвания на 5 автомобила. Иззети са 6 банкови карти, 1,5 г кокаин, незаконен пистолет и боеприпаси за него, множество документи за извършени парични преводи, както и за моторни превозни средства, ключове за автомобили, 16 мобилни електронни устройства - телефони, таблети и лаптопи, 4 GPS устройства за проследяване, различни видове документи за самоличност.

От началото на месец април тази година са установени 17 случая, при които са прекарани над 130 нелегални мигранти. Всички те са свързани с разбитата мрежа. Всички арестувани са с повдигнати обвинения и ги грозят до 10 години затвор.

Четете още

Загинал и ранени след гонка с мигранти край Бургас

Загинал и ранени след гонка с мигранти край Бургас

Кола с мигранти се обърна на "Тракия" след гонка с полицията

Кола с мигранти се обърна на "Тракия" след гонка с полицията

Заловиха 17 мигранти, натъпкани в бус, на магистрала "Тракия"

Заловиха 17 мигранти, натъпкани в бус, на магистрала "Тракия"

Закопайте умрелите, другите да пътуват, чува шофьорът на камиона ковчег в Локорско (Снимки)

Закопайте умрелите, другите да пътуват, чува шофьорът на камиона ковчег в Локорско (Снимки)

Реклама
Реклама
Реклама