Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/krimi/article/17969700 www.bgdnes.bg

Един от най-известните затворници излиза след 22 години зад решетките

Готви жалби заради разминавания около срока на присъдата

Светломир Нешков - Куцара, брои дните до петък

Светломир Нешков, който е един от най-известните затворници у нас, се готви да излезе на свобода в петък. Куцара, както е известен пандизчията, е от над 2 десетилетия зад решетките.

52-годишният мъж е от русенското село Мартен. През 90-те е наричан Бога на колите заради ловкостта му в кражбите. Осъжданията му започват от 1997 г. Става известен с това, че голяма част от престъпленията извършва след успешна симулация на психическо заболяване. Бяга и от психиатрична болница, където е пратен за експертиза във връзка с разследване на грабеж. Успешно се укрива две години и е задържан на 7 март 2002 г. във Варна, когато извършва най-тежкото престъпление в досието си - опит за убийство на двама полицаи.

Реклама

Малко преди полунощ на 6 март 2002 г. в дежурната част на РДВР - Варна, постъпва сигнал за опит за кражба на "Опел Кадет". Патрулите в района са уведомени и първи на местопрестъплението пристига екип на служба "Охранителна дейност". Полицаите приближават, без да пускат буркана и сирената, но двамата апаши виждат патрулката и побягват. Униформените тичат след тях, като неколкократно предупреждават, че ще стрелят. Бегълците не се подчиняват и служителите дават предупредителни изстрели със стоппатрони. Тогава единият стреля по полицаите, които отговарят на огъня. На мястото са изпратени още екипи и куче. То открива в храстите мъж в безпомощно състояние, който е задържан. У него са намерени боен пистолет и шофьорска книжка на името на Николай Иринчев. Иринчев се оказва именно издирваният Нешков, който оттогава е зад решетките.

Куцара излежава присъда от 29 г. и 11 месеца, която е групирана от множество други за различни умишлени престъпления. Сред тях са кражби и грабежи, включително с опит за убийство, опит за бягство при конвоиране, опит за умишлено убийство на служител на МВР, хулиганства, незаконно държане на огнестрелно оръжие. Реално има 14 присъди, а общият сбор от наказанията се равнява на близо 95 г., но след обединяването им остават под 30 години.

В момента Нешков е в централния софийски пандиз, където доскоро беше "кмет на затвора", но досега беше и зад решетките във Варна, Враца, Белене и Ловеч. Налагаше се да го местят заради конфликти със служители и съкилийници и защото отказвал да се подчинява на разпореждания. До 2020 г. са му налагани 20 дисциплинарни наказания. След като през миналата година поиска предсрочно освобождаване, стана ясно, че администрацията на Софийския затвор, където Нешков е от 2015 г., смята, че има трайна промяна в поведението му. Почти през цялото време е трудово ангажиран, работил е във фитнеса, в кухнята, завършва средно образование. Получава и номинация за Човек на годината от Българския хелзинкски комитет за 2021 г. Заместник-председател е на затворническото сдружение на лишените от свобода. Участва активно в издаването на вестник "Затворническо право", където води рубрика с правни съвети.

Около различните му задържания, преди да влезе в сила общата присъда, Нешков лежи по арестите седем години и половина, които се приспадат от общото наказание. След задържането му за стрелбата по ченгетата Нешков първо излежава и две годишна присъда за престъпление от началото на 90-те години. Тя също е кумулирана към общото наказание. Куцара внимателно си отбелязва всеки ден, който е работил зад решетките. До края на тази седмица те ще станат 18 години и почти 9 месеца, или точно 2601 дни. Тъй като два отработени дни се считат за 3 излежани, по този начин Куцара е намалил присъдата с над 3 години и 7 месеца. След като се вземе предвид работата и задържанията, се оказва, че той трябва да излезе на свобода на 24 май. Сметките са на Нешков и точността им се потвърждава от адвоката му Калин Ангелов. Все още не е ясно дали ръководството на софийския пандиз обаче ще ги възприеме. Разминаването идва от решение за Куцара отпреди 16 години, когато ловешкият съд изчислил кумулациите, тоест колко трябва да лежи Нешков. Според тази присъда той излиза на свобода именно сега в петък. Пандизчията признава, че там има неправилни сметки, но тя не е оспорена и съответно е влязла в сила. Според друга трактовка Куцара ще трябва да остане за още 4 години зад решетките. Той обаче е категоричен, че няма как това да стане, след като има влязло в сила съдебно решение. Не вижда вариант, дори затворническата управа да поиска възобновяване на старото дело.

"Тогава аз ще мога да се възползвам от промените на законите през годините и да се призная за виновен, което навремето не беше вариант. Тогава трябва вече да съм излязъл отдавна", коментира Нешков пред "България Днес".

Ако в петък Куцара не излезе през портала на Софийския затвор, той вече е подготвил цял набор от жалби, с които още в понеделник ще започне да засипва различните институции. Бетонирал се е и с получен отговор от ръководителя на ловешкия съд, в който се посочва, че влезлите в сила решения, присъди, определения и разпореждания са задължителни за всички учреждения, юридически лица, длъжностни лица и граждани и следва да се изпълняват така, както са постановени. И с отговор от Инспектората на правосъдното ведомство, в който се посочва, че затворническата администрация е длъжна да се съобрази със съдебното решение.

 Бори се за секс стаи зад решетките

С течение на годините Светломир Нешков почти е станал юрист и помага на останалите пандизчии с правни въпроси. Той осъди България в Страсбург за лоши условия зад решетките. Стана популярен с искането си да има стаи за секс в затвора, защото се оплакваше, че зад решетките му пречат да има деца от приятелката си, понеже камерите не се изключват. Присъстват надзиратели и осъдените не могат да се усамотят с жените си.

Четете още

200 бона иска Куцара за отворени писма
200 бона иска Куцара за отворени писма

200 бона иска Куцара за отворени писма

Серийни убийци напират за секс

Серийни убийци напират за секс

Реклама
Реклама
Реклама