Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/krimi/article/17829325 www.bgdnes.bg

№1 сме по провалени знакови дела

  • Дългогодишни процеси завършват с крах или оправдателни присъди
  • Мила Кървавата, Маргините, Вальо Топлото, част от "Наглите", Камен Куката и Алексей Петров минават между капките

Провалените знакови дела у нас не са едно и две. Дългогодишни и шумни процеси най-често завършват с крах, изтекла давности и оправдателни присъди. Мила Универсалната, Маргините, Вальо Топлото, част от "Наглите", Камен Куката и Алексей Петров, десетки хора, обявени за кървави убийци и нагли крадци, след дълги дела се оказват минали между капките. Ето и историята на част от най-знаковите дела, които прокуратурата развяваше като знаме, но така и не успя да се справи.

Реклама

Последният случай е с Мила Георгиева, по-известна като Мила Универсалната или Кървавата. Мила и синът й Мартин Джито, които бяха сочени за лидери на банда, занимаваща се с убийства, разпространение на дрога, изнудвания и пране на пари, са оправдани. Това е поредната група за поръчкови убийства, която е оправдана у нас. Мила, синът й Джито, брат й Ангел и още куп роднини бяха погнати през 2015 година, когато спецчастите нахлуха в къщата на Универсалната в столичния кв. Бояна и я арестуваха. През 2012 г. пък тя бе нарочена за ДДС измами, но това разследване пропадна в самото начало и така и не се стигна до дело.

Мила и синът й Джито бяха погнати за поръчителство на три атентата, нито един от тях успешен. Първият е срещу Тихомир Дончев-Мравката, оправдан по убийството на Бай Миле. Джипът на Мравката бе обстрелван с гранатомет в кв. Бояна. Вторият опит за покушение е срещу Георги Семерджиев, по-известен като Жоро Шопа, който бе стрелян от наемник пред хотел в кв. "Лозенец". Третият опит за убийство е срещу Радостин Бързанов – Радо Слънцето. Той е сочен за висша фигура от бандата на Чуковете. По всичките тези обвинения срещу Мила и Джито имаше само показания на анонимни свидетели, които се оказаха недостатъчни за осъдителни присъди и те вече са оправдани.

С оправдателна присъда приключи и мегаделото срещу Валентин Димитров - Вальо Топлото. Миналата година ВКС окончателно оправда бившия директор на общинската "Топлофикация София" Вальо Топлото по делото за присвояване на над 4,5 милиона лева от дружеството. Топлото бе погнат от прокуратурата преди около 16 години за присвояването на дадените средства от "Топлофикация София".

Прокуратурата и в този случай не успя да събере доказателства, които да заковат подсъдимия в престъплението, в което го обвиняват. В крайна сметка висшите магистрати прецениха, че за да има присвояване, трябва длъжностното лице да е разполагало с вещи, пари или други ценности, връчени му или поверени да ги пази и управлява, така сякаш са лично негови. В случая обаче става въпрос за платени с парите 152 доставки на изделия за топлопреносната мрежа, за които има сключени и договори. Доставени са стоки, издадени са и фактури.

През 2022 година - след 13 години разглеждане, приключи делото за пране на пари срещу Вальо Топлото, но на първа инстанция. Той бе признат за виновен и осъден на 7 години затвор. Междувременно той излежа тригодишна присъда, постановена по друго дело, и бе освободен от затвора.

Реклама

През 2021 г. бе прекратено заради изтекла давност продължилото 15 години велико дело САПАРД, което прокуратурата започна срещу знаковия бизнесмен от времето на тройната коалиция Марио Николов. Делото започна много шумно в периода около присъединяването на България към ЕС. Тогава българската прокуратура декларираше амбиция да докаже, че е способна да преследва бързо и ефективно измамите с европейски пари. В Германия процесът по същия случай с ортаците на българите приключи за няколко месеца с осъдителна присъда. В България делото приключи официално 15 години по-късно заради изтекла абсолютна давност. В Германия присъдата бе излежана, тук въобще не бе произнесена, и то по един и същи казус.

Прокуратурата сочеше, че Марио Николов е ръководил престъпна група, в която са участвали съпругата му Марияна, Иван Иванов, Радмил Петров, Валентин Ангелов, Ана Шаркова, Лазарина Георгиева и Петя Хаджииванова. Накрая шестима бяха оправдани, а на подсъдимата скамейка останаха само Николов и Шаркова. По-късно и Шаркова бе оправдана, а после и Николов. Става дума за документни престъпления, чрез които групата е източила 14.5 млн. лева от програма САПАРД. Това е ставало чрез закупуване на стари машини за месопреработка от чужбина на завишени цени, които били представяни за нови и след това Николов и подсъдимите получавали субсидии за тях.

През 2013 година Върховният касационен съд окончателно оправда частично подсъдимите по делото "Наглите". Ивайло Евтимов-Йожи, Прокопи Прокопиев-Културиста, Даниел Димитров-Релето и Любомир Димитров бяха оправдани за отвличането на бившия митничар Георги Георгиев-Пурата. Прокопиев бе признат за невинен и за отвличането на бизнесмена Борислав Атанасов и рецидивиста Васил Маникатов.

Така освен за отвличането на Румен Гунински-младши, за което виновни досега не бяха намерени, вече няма такива и за още три от похищенията, приписвани на бандата. Групата на "Наглите" бе обвинена за 11 отвличания и един опит за отвличане. По някои от тези обвинение част от бандата бяха осъдени.

Година по-рано Маргините също влизат в тази класация. През 2010 година братята Красимир и Николай Маринови - Маргините са окончателно оправдани от Върховния касационен съд по обвинението в поръчителство на три убийства - на Иван Тодоров-Доктора, Никола Дамянов и ген. Любен Гоцев.

Междувременно Малкия Маргин изчезна и все още се издирва безуспешно от МВР.

 Алексей Петров и "Октопод"

Алексей Петров беше напълно оправдан по делото "Октопод" през 2018 година.

Близо 8 години след началото на знаковия процес бившата барета и съветник в ДАНС Алексей Петров беше оправдан по всички обвинения. Решението бе на Специализирания наказателен съд. Заедно с още няколко души той беше обвинен за участие в организирана престъпна група за рекет и изнудване, както и за разгласяване на държавна тайна.

Петров бе показно ликвидиран на 16 август 2023 година на пътека на Витоша. В миналото имаше два неуспешни опита за покушение срещу него, но третия път успяха да го елиминират.

Реклама
Реклама
Реклама