Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/kolko_si_sladak/article/4704888 www.bgdnes.bg

Мегазаек прави наследник

Супер оспорвана надпревара между баща и син гиганти ще определи навръх Великден новия притежател на рекорда "най-голям заек" на земното кълбо.

Негов носител е 5-годишният Дариус, който е домашен любимец на Анет Едуардс (59) от британското градче Бромсгроув. Косматият бозайник тежи колкото първолак - около 23 кг. Дължината на дългоушкото от породата континентален гигант от върха на носа до края на опашката е 132 см. Чудовището в кожата на хрисимо животно изяжда 4000 моркова годишно, 700 ябълки, купа специализирана храна за зайци всеки ден и бала сено седмично. Дариус отмъкна титлата "мегазаек" от майка си Алис преди 4 г., но синът му Джеф е готов да наследи баща си на трона.

Реклама

Наследникът е едва на 6 месеца, но размерите му още сега са внушителни - 112 см дължина и тегло от 22 кг. Пухкавият любимец на Анет, който според заешките стандарти се води бебе, ще порасне значително през следващите седмици и има реални шансове да измести Дариус от престола в Книгата на „Гинес“.

"Годишната издръжка на двамата ми огромни питомци е 5000 паунда. Но си струват всяко пени", споделя 59-годишната собственичка. "Истинско удоволствие е да седя на дивана в студени дни, сгушена между Дариус и Джеф. И двамата са много дружелюбни и са отлични компаньони", допълва Едуардс. Подобно на повечето зайци гигантите от Острова обичат човешкото внимание и се погаждат много добре с деца. Косматите бозайници са приятелски настроени и към другите домашни любимци на Алис, а най-добрият приятел на Джеф е кученцето Кей.

Макар и в напреднала възраст, Дариус не спира да яде и продължава да има огромен апетит. Това не се отразява на теглото му, което се задържа същото както преди 4 г. Едрият мъжки наддава само на ръст за разлика от сина му, който продължава да трупа маса.

"Дариус обожава морковите. Сеното също му се услажда. В никакъв случай не е тромав и дебел. Много е активен. Тича по цял ден и е в отлично здраве", казва стопанката, която е отгледала вече 4 от най-големите дългоушковци в света. Дядото на Дариус - Роберто, който достига ръст от 107 см, е първият британски носител на титлата. Той заема мястото на германския заек Херман в Книгата на рекордите през 2004 г.

"Нямам тайна за отглеждането на най-големия заек в света. Гледам го сякаш е куче. Отнасям се с него много добре и му давам по 12 моркова на ден", скромничи Анет.

Реклама
Реклама
Реклама