Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/futbol/article/18436946 www.bgdnes.bg

30 години САЩ `94: България посреща Пеневата чета като национални герои

*Многолюден шпалир приветства футболистите

*Над 50 000 лудеещи запалянковци чакат "лъвовете", Трифон се бръсне в чест на брозновия медал

Времето лети и неусетно изминаха 30 години от лятото на 1994 г., когато България изживя своето най-голямо национално обединение в новата си история. На световното първенство в САЩ Пеневата чета пречупи два световни шампиона - Аржентина и Германия, по пътя си към бронзовите медали. Народът празнуваше футболните победи по улици и площади, непознати хора се прегръщаха и целуваха в патриотичен екстаз. Националите ни се завръщат в родината с бронзови медали и е време да ги посрещнем. Да отпразнуваме заедно техните героични победи по американските терени. В поредицата ни връщаме лентата назад към най-важните моменти от великото лято на 1994 и това е нашият последен епизод. Използвани са материали от книгите "Българи юнаци - "лъвовете" на световни първенства" и "Трифон Иванов - Железния" на Книгоиздателска къща "Труд".

Реклама

След историческото четвърто място на световното първенство в САЩ е време да приветстваме футболните ни герои!

Посрещането на националите в София на 19 юли е невиждано събитие. "Близо 50 000 лудеещи българи чакат великите футболни момчета на Националния стадион "Васил Левски" - пише в репортажа си в. "Труд". - Вратите му бяха отворени още от сутринта и въпреки софийския пек, досущ като в Далас, не отчая хилядите, които стоически издържаха няколкочасовото чакане. Националният отбор, дарил толкова радост на хората, бе аплодиран неистово при появата му. Националният стадион помни триумфи и поражения, но такъв невъобразим шум и какофония не помни. Футболистите видимо се изненадаха от посрещането, въпреки че бяха подготвени от хилядите почитатели, излезли на булевард Цариградско шосе. От летището до Орлов мост фенове развяваха знамена и с жадни очи искаха да зърнат славните момчета. На всеки жилищен блок по балконите бяха накацали хора, вееха трикольори и вдигаха ръце за поздрав. Движението на колоната автомобили и автобуси се затрудни, защото хората бяха изпълнили шосето. Млади и стари произнасяха с благоговение имената на любимците си. Футболистите имаха честта да се разположат удобно в старите правителствени "чайки", а от прозорците се развяваше родният флаг. Роднините и близките ги следваха с автобуси, а на Националния стадион наблюдаваха шоуто от ложите." 

Дъжд от блага засипва националите ни. Президентът Желю Желев издава указ за награждаване с ордени "Стара планина" - първа степен на селекционера Димитър Пенев и футболисти, играли и в седемте срещи от великото световно първенство. Помощник-треньорът Красимир Борисов и резервите на отбора, както и Любослав Пенев, който не пътува за Америка заради коварна болест, получават "Стара планина" - втора степен. Този орден е най-високото българско отличие, присъждано за заслуги към държавата. 

Но това не е всичко. Тогавашният кмет на столицата Александър Янчулев обявява футболистите и треньорите за почетни граждани на София. Фирми даряват автомобил "Волво" на вратаря Борислав Михайлов и "Рено" на Христо Стоичков. Строителен предприемач обещава да даде четиристаен апартамент на Йордан Лечков и двустаен на Борислав Михайлов. 

Преди да попаднат в епицентъра на всенародните тържества, националите прекарват цели 14 часа във въздуха между Лос Анджелис, Ню Йорк и София. Въпреки че са наясно с плановете за тържествено посрещане в България, футболистите са смаяни от еуфорията в София. Когато самолетът каца, голмайсторът на световното първенство Христо Стоичков и треньорът Димитър Пенев излизат първи. Президентът Желю Желев приветства героите на червен килим. Наско Сираков, който препарира Аржентина, слиза със сламена шапка и огромен плюшен вълк в ръце. Екзекуторът на Германия Данчо Лечков е с кърпа на главата. 

17-годишна фенка на име Вяра си вдига фланелката и показва гол бюст пред Ицо Стоичков, докато крещи името му. "Никой мъж не ги е виждал досега. Исках футболистите да са първи", казва девойката пред родните медии.

Реклама

"Обръснах се в чест на четвъртото място, брадата ми беше за кадем - казва пред в. "Дума" Трифон Иванов, наречен "страшилището за германците". Туньо великодушно допълва, че няма нищо против прозвището "пирата". Сред огромната тълпа посрещачи са и най-близките хора на футболистите. 

Там е съпругата на Трифон - Марияна, заедно с тяхната дъщеричка Марина. Момичето тогава е на седем години и току-що е завършило първи клас като частна ученичка. В същото време семейство Иванови прави първите си стъпки в бизнеса. "Участвахме в търг за строеж на бензиностанция и в най-скоро време ще започнем да я градим", издава тайната Марияна пред в. "Труд". Тя допълва, че Трифон се зареждал с енергия от България, като чувал как се посрещат победите им.

Години по-късно Маринка, майката на Туньо, признава, че това са едни най-щастливите моменти в живота й. 

"На телевизора в нашия хол се гледаха всички мачове от Щатите - разказва тя. - Апартаментът непрекъснато беше пълен с хора. Посрещането на момчетата във Велико Търново е нещо, което трудно може да се опише с думи. Радостта беше изписана по лицата на всички хора."

Само два дни след като националите са стъпили на родна земя, в Старата столица правят царско посрещане за момчетата, тръгнали от школата на"Етър". Това са Трифон Иванов, Цанко Цветанов, Красимир Балъков, Илиян Киряков и Бончо Генчев. Десетки хиляди изпълват трибуните на стадион "Ивайло", скандирайки: "Етърци - юнаци" на 21 юли 1994 г. 

Девойки в народни носии носят пити хляб и сол. Момчета от школата дефилират във виолетови футболни екипи. Облечени в елегантни костюми, със светли ризи и вратовръзки, Туньо и компания се къпят с наслада в народната любов.

"Честно казано, не очаквах чак такова посрещане - признава Илиян Киряков. - Говорихме си, че сигурно едва в България ще усетим какво сме направили. Така и стана. А може би след месец и ние ще си дадем сметка къде сме се качили в световната ранглиста."

Най-славната страница в историята на българския футбол е записана. Подвигът на четвъртите в света идва в труден за страната момент. България е в началото на мъчителен преход от социализъм към нов тип икономика и политическа система. Победите на Пеневата чета над велики сили като Германия и Аржентина карат всички българи да повярват, че e възможно мечтите да се сбъдват.

Четете още

Певецът на четвъртите в света се бори с рак

Певецът на четвъртите в света се бори с рак

Лечков и Костадинов: Сплотени сме въпреки някои противоречия

Лечков и Костадинов: Сплотени сме въпреки някои противоречия

Пената младее с вратовръзка на футболни топки. Вижте как изглеждат героите от САЩ`94 днес (ФОТОГАЛЕРИЯ)

Пената младее с вратовръзка на футболни топки. Вижте как изглеждат героите от САЩ`94 днес (ФОТОГАЛЕРИЯ)

ЕКСКЛУЗИВНО! Стоичков и Боби М. стопиха ледовете, прегърнаха се и седнаха на една маса (ВИДЕО)

ЕКСКЛУЗИВНО! Стоичков и Боби М. стопиха ледовете, прегърнаха се и седнаха на една маса (ВИДЕО)

Реклама
Реклама
Реклама