Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/covid-19/article/9337603 www.bgdnes.bg

Проф. Александрова: Напълно е възможно новият щам да се намира в България

"Напълно е възможно новият щам да се намира в България. Това, че е открит във Великобритания, не значи, че се е появил там за първи път. Това е много добър пример за това, че учените много строго следят вируса".

Това каза вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова по БНТ във връзка с новия щам на коронавируса.

Реклама

По думите й най-напредналите ваксини са изпробвани дали и как си взаимодействат с по-широко разпространените щамове на коронавируса и до момента не са установени проблеми. 

"Засега има повод за това да бъдем много внимателни и предпазливи, но в никакъв случай няма повод за паника и излишна тревога", каза още проф. Александрова.

"Ако по-лесно се разпространява, това не означава, че отменя мерките. Напротив, трябва да ги спазваме по-строго. Голямата драма при новия коронавирус е когато инфекцията се пренесе от горните към долните дихателни пътища и засегне белите дробове", обясни тя. 

Тя допълни, че новият щам на COVID-19 е идентифициран през октомври, но пробата от пациент е взета през септември. До началото на декември става ясно, че той е засегнал доста хора в южната и източна част на Великобритания - повече от 1100.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама