Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/covid-19/article/8682866 www.bgdnes.bg

Част от персонала на столичната детска градина със заразените бил в Сърница

Три учителки са дали положителен тест за коронавирус в 50-а детска градина в район "Възраждане" в София. Става дума за бързи тестове.

В двора на детската градина е извършена пълна дезинфекция.

Учителите нямаха симптоми. Част от персонала на детската градина получих сигнал, че е бил в Сърница, където е заявено огнище на COVID-19 и това наложи още в понеделник вечерта, когато получих сигнала, да помоля учителите да се явят на работа с направени тестове. Вчера към 20 ч. са излезли резултатите, заяви пред БНТ Росица Алексиева, директор на детската градина.

Реклама

От столичното РЗИ ще направят и PCR тестове на целия персонал. Мерките за безопасност в детската градина се спазват. Учителите работят с маски или шлемове, използват се ръкавици, има подсигурени дезинфектанти. Групите не се смесват, те работят поотделно.

Заразените са работили в две от групите. Родителите на децата са предупредени и са посъветвани, ако могат, да оставят децата си вкъщи.

От РЗИ съобщиха, че ще бъдат изследвани 49 човека - това е целият персонал.

Детската градина ще работи, като двете групи, където са констатирани положителните, ще бъдат затворени за днес, докато излязат пробите на персонала. Ако има още положителни проби, ще бъде затворена градината. Утре сутринта ще бъде направен строг филтър на всички деца, които идват тук за тяхното здравословно състояние и тогава на място ще се реши дали да бъдат изследвани, или не. В едната група са били 10, в другата около 15 деца. Дали заразата идва от Сърница, или не, не е ясно, коментира Д-р Данчо Пенчев от РЗИ-София.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама