Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/covid-19/article/8443936 www.bgdnes.bg

Руският патриарх затвори храмовете в Москва, руснаците ще се молят у дома

Ръководството на Руската православна църква обsви в неделя, че за дните на Страстната седмица (13-19 април), а ако се наложи и след това, затваря за миряни храмовете и манастирите в столицата и в Подмосковието. В храмовете ще се допускат само свещеници, помощници за провеждане на църковните служби и доброволци, организиращи излъчването им в интернет или по телевизионни канали.

Това става по предписание на главния санитарен лекар на Москва Елена Андреева, описващо точно този състав на хората, които е препоръчително да се допускат в храмовете. Новината трябва да бъде съобщена на вярващите днес след литургията, празнуваща Входа Господен в Ерусалим, предава Дневник.

Реклама

Затворени останаха в Страстната седмица и на днешния Великден католическите храмове, а за големия празник Песах - синагогите в Русия.

На 29 март април "с болка на сърце" патриархът на Москва и цяла Русия Кирил призовава православните християни да изпълняват предписанията на властите, да се въздържат от посещение на храмовете, да се молят в до;овете си и да участват в богослуженията при тяхната видеотранслация.

В днешното съобщение се казва, че е "важно да се разясни на вярващите, че временните ограничения за пребиваване в храма не ги лишават от възможността да се приобщят ден след ден към великите събития на Страстите и Възкресението Гоподне чрез четене на Свещеното Писание, чрез съучастие в богослуженията при тяхното излъчване и чрез домашно почитане на богослужебното последование".

Основните моменти от препоръките на санитарните власти ще бъдат поставени и на вратите на църквите.

Патриарх Кирил призова вярващите да не се вс.ушват "в неразумните свещенослужители", които предлагат да не се спазват ограничителните мерки за борба с коронавируса. "Тази ситуация стана особено изпитание, когато жертваме даже посещението в храма - дори по време на велики празници - в името на здравето и сигурността на нашите близки", заяви той. Днес в съобщението се посочва, че въпреки взетите мерки сред свещениците вече има заразени.

Владимир Легойда, един от популярните обществени и църковни дейци в Русия, коментира, че "това е възможност за всички да преосмислят изобщо отношението към причаситето, което стана за нас нещо обичайно и леко дело. Възможно е Бог да ни е изпратил това изпитание, за да се научим сега да ценим това, което имахме".

Реклама
Реклама
Реклама