Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/covid-19/article/8442649 www.bgdnes.bg

Десетки градове в Турция опустяха след тоталната забрана за излизане (Снимки)

Милиони турци днес останаха в домовете си след като властите снощи наложиха 48-часова забрана за излизане навън заради разпространението на коронавируса в 31 градове на страната начело с Истанбул, предава БТА.

Мярката обхваща около 63 млн. души, фактически около 80 на сто от населението на страната.

16 милиона от тях са в мегаполиса Истанбул.

Безлюдни улици, не се вижда жива душа на знаковите площади на Истанбул- Таксим, Султанахмед булевардите Истиклял и Багдад, които преди епидемията бяха пълни с хора по всяко време на денонощието. Цари необичайна тишина, хора се виждат само по балконите.

Реклама

Такава е картината в мегаполиса под 48 часовата карантина.

Около 50 000 служители на силите за сигурност са по улиците на Истанбул и щателно проверяват всички излезли. На нарушителите на забраната се налагат глоби в размер от 200 до 1000 турски лири (55-300 лв.) или 2 до 12 месеца лишаване от свобода.

Полицейски хеликоптери кръжат периодично в небето за да контролират има ли движение по улиците.

Работят само хлебарниците,откъдето се доставя хляб по домовете с помощта на социалния патронаж и други служители. Работят и фирмите за снабдяване с вода, която се доставя по домовете.

Колите за извозване на смет на общините също работят, сутрин се изпразват контейнерите, поради което няма задръстване с боклук.

В същото време отговорен фукционер на националистическата Партия на националистическото действие на Девлет Бахчели, която е партньор на управляващата Партия на справеливостта и развитието, критикува правителството за това, че за въвеждането на тотална забрана за излизане бе съобщено едва два часа по-рано, което предизвика хаос струпване на хора пред нощните магазини.

Реклама
Реклама
Реклама