Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/covid-19/article/8442434 www.bgdnes.bg

Учени: Първата ваксина срещу COVID-19 ще е готова през септември

Проф. Сара Гилбърт от Университета в Оксфорд изрази “80% увереност“ пред авторитетното издание Times, цитирано от Bloomberg, че това откриването на ваксина срещу COVID-19 ще се случи още през идния септември.

Редица учени през изминалите седмици се изказаха по темата и прогнозираха, че подобен пробив ще е възможен най-рано след 12-18 месеца, позовавайки се на опита си при предходни епидемии. Проф. Гилбърт обаче оспорва това, като посочва огромното количество информация, което се събира всеки ден за новия вирус.

Реклама

Именно по тази причина тя смята, че шансовете за успех през септември са около 80%, защото не бива да се пренебрегват рисковете от потенциални странични ефекти. За целта е нужно да се изследват хиляди доброволци по време на клиничните изпитания, предаде Канал 3.

Проф. Гилбърг допълни, че е в разговори с правителството, за да се организира мащабно производство, работата ѝ ще бъде следена зорко и още преди финалния резултат ще бъдат произведени големи количества ваксини с риск от загуби в случай на провал. Но при сбъдване на добрите прогнози, широкото национално ваксиниране ще може да започне мигновено.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама