Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/covid-19/article/8437499 www.bgdnes.bg

Телефонът ни тества за коронавирус

Национална информационна система заработи у нас в помощ на борбата с опасния коронавирус.

Тя представя навременна и точна информация за заразата. Така няма да се налага на гражданите да търсят данни от редица сайтове на администрацията. На адрес coronavirus.bg всеки може да се информира. По традиция представянето на платформата не мина гладко. Тя не успя да се отвори по време на презентацията, но вече всички бъгове са отстранени.
На сайта е разположени няколко рубрики. В "Документи" са разположени всички последни заповеди и двата най-важни образци, които се ползват активно от гражданите. В рубриката "Въпроси и отговори" се намират тези въпроси, които са изпратени от институциите като най-често задавани. Целта е да се обогати обратната връзка с гражданите.Създадена е и секция с телефони и връзки за контакт, в която са обобщени всички възможни контакти на държавните институциите. Статистиките на Оперативния щаб също ще се съобщават в портала.
В битката с пандемията и овладяването на зарата влезе и мобилна апликация, разработена от софтуерни компании у нас. ViruSave е за всеки гражданин, който желае да сподели здравния си статус с Националния оперативен щаб, здравните власти и своя личен лекар. Идеята е да се събират данни за здравословното състояние на хората. Приложението има специализиран софтуер за анализи и визуализация през географски карти. Така човек е между Ямбол и Сливен се нуждае от медицинска помощ, апликацията изчислява коя от двете болници да прати линейка. В приложението задължително ще влизат данните на потвърдено болните от COVID-19, независимо как се е развила болестта - дали човекът е оздравял или е починал. Всички други граждани могат да въведат доброволно данните си, за да влязат в статистиката. В него се въвеждат лични данни и хронични заболявания. Всеки, който желае, може да въведе данни за симптоми на заболяването. Така личните лекари ще знаят какво в момента е състоянието на пациентите им. Системата поддържа връзка между отделните институции - РЗИ, лични лекари, лаборатории, болници, МВР, пожарната.
Oнлайн платформа за взаимопомощ пък свързва хора от рисковите групи с доброволци, които да им бъдат в помощ в дните на епидемията, така че да не се налага да напускат домовете си за продукти и лекарства. Доброволци от цялата страна вече помагат на стотици възрастни хора да избегнат риска от заразяване чрез приложението Pomogni.net.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама