Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/covid-19/article/8385522 www.bgdnes.bg

Сексоложката Олеся Ямполска: Желанието за групов секс се засилва

Д-р Олеся Ямполска е родена на 10 ноември 1981 г. в Украйна. Завършва Кримски медицински университет със специалност невропатология и Московския гещалт институт с психология. Занимава се със сексология повече от десетилетие. От 2010 г. развива частна практика. През 2015 г. се установява в София, след като се омъжва за българин. За сексуалните отношения по време на пандемия, четете в следващите редове.

- Помага ли сексът по време на самоизолация и пандемия?
- Известно е, че сексът засилва имунната система, помага за справянето със стресови ситуации, допринася много за положителни емоции, сближава хората. Дали сме под карантина или не, това не се променя.
- По колко пъти на ден е хубаво да правим секс и има ли вероятност от пренасищане?
- Всяка двойка знае за себе си колко секс им е нужен със или без карантина. Поради това няма препоръчителна бройка, зависи от ситуацията, сексуалния темперамент и стадия на връзката. За да няма пренасищане трябва да има разнообразие.
- Вероятен ли е обратният сценарий - постоянното прекарване у дома с партньора да ни предизвика да не искаме секс от него?
- Споделяйки само с един човек денонощието си двойките започват да се дразнят един на друг и няма пространство, за да бъде сформирано сексуално привличане. Хората започват да забелязват недостатъците в другия, а не да откриват положителните страни. Според проучването дълготрайните връзки, които имат повече от 20 години активен сексуален живот, прекарват дневно заедно около 30 минути.
- Как да разнообразим сексуалния живот по време на карантина?
- Най-лесният начин за разнообразие е да влизат в роли, да споделят фантазиите си ( което ще повдигне нивото на либидо в партньорите, хем ще подпомогне играта с роли). А освен това винаги могат да посетят, дори и онлайн, магазин за играчки за възрастни, с които да се развеселят. Една карантина може да даде възможност да опознаете сексуалността в своят партньор по-добре.
- В Китай вече има бум на разводите след карантината, може ли да се очаква нещо подобно и у нас?
- Най-вероятно ще има увеличение на разводите, но причината не е в самата самоизолация, а в натрупаното напрежение от преди това, от нерешените малки проблеми в отношенията между партньорите, които в днешният момент стават огромни и взривоопасни. За това е препоръчително да се посещава семейна терапия превантивно, за да се изглаждат дребните проблеми навреме. Дори под карантина има възможност за онлайн терапия при нужда.
- Повече сближава или разделя партньорите тази пандемия и самоизолация от обществото?
- Сближаване може да има само между самоосъзнати хора, които работят над връзката си (с или без помощта на терапевт) още от преди да започне пандемията. В масовият случай ще се наблюдава отдалечаване помежду им, породено от принудителното насилствено пребиваване на ограничена площ.
- Кога биха могли да оцелеят връзките и кога не?
- За една връзка е изключително важно да има нови емоции, контакти и самореализация. А тези нужди в ситуация на карантина са напълно ограничени. Отдаването на индивидуално хоби, както и на споделено такова, може да подпомогне оцеляването на връзката.
- Белгия забрани груповия секс, за да не се събират много хора на едно място, съгласна ли сте с тази превантивна мярка? И всъщност помага ли груповия секс?
- Груповият секс в Белгия е забранен, ако дори един от участниците е над 70г. През последните две седмици в моята практика се наблюдава засилване на фантазията за групов секс, дори от най консервативните клиенти по този въпрос. С изненада констатирам, че фантазиите не са ограничени само до обикновена тройка, а се стига до желания за повече участници. Вероятно е свързано със забраната за събиране на едно място на повече хора и по този начин те компенсират (дори и във фантазиите си), липсата на ежедневни социални контакти.
- Според учени, онанизмът е мощно средство за борба с коронавируса. Вярно ли е това твърдение? Може ли да се прекали?
- Както се шегуват, секс може да се прави по време на карантина, но само по един. Сериозно погледнато, това е единственият начин на самотни хора да намалят напрежението си и да задоволят своята сексуална енергия. За прекаляване не може да се говори, по-скоро за пренасищане, което автоматично ще доведе до намаляване на либидото и нежелание за самозадоволяване.
- Може ли тази пандемия да създаде предпоставка за отдалечаване на хората един от друг и за забравяне за нормално общуване?
- Ние сме социални същества, дори приматите се движат в стадо. Една подобна временна изолация ще засили нуждата от социални контакти след прекратяването й. Поради тази причина социалните мрежи в момента са пренаситени от потребители и коментари. Хората винаги намират начин как да задоволят нуждата си от социален живот.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама