Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/9830751 www.bgdnes.bg

Боксьорката Джоана Нуамеруе: Животът извън България е много по-труден

Отивам в Лас Вегас, ще се готвя при наставника на Кубрат и Тервел

Коя е тя

Джоана Нуамеруе е една от най-екзотичните боксьорки на планетата. Българката с нигерийски корени ще се бие в петък на галавечер в Танзания. По стъпките на Тервел Пулев 30-годишната красавица излиза срещу местното момиче Лейла Язиду в 4-рундова среща.

До момента Джоана има 3 победи (1 с нокаут) от 3 мача при професионалистите. Тя се занимава от близо 15 години с бойни изкуства, но е популярна и в музикалните среди. Нейните танцувални умения са ползвани в клипове на част от най-популярните родни изпълнители.

Реклама

Специално за читателите на "България Днес" Нуамеруе открехна вратата на своя изпълнен с приключения живот.

- Джоана, остават броени часове преди битката с танзанийката Лейла Язиду. Как е настроението?

- Точно си почивам. Малко следобеден сън, защото после следва втората тренировка за деня. В Танзания е супер. Преди това направих дълъг лагер в Южна Африка. Искам да благодаря на моя мениджър Ивайло Гоцев, който работи с Кубрат Пулев. Даде ми възможност да бъда тук и да съм част от всичко това. Дори ще ви разкрия нещо. С него подготвяме един проект "Файт Вайб", който ще се излъчва навсякъде по света. Снимахме първия епизод.

- Какво ще представлява този проект?

- С две думи ще покажем къде намират спасение хората в страни като Южна Африка. В бокса. Те имат два избора. Единият е да са бандити, да убиват, да живеят като гангстери, да бъдат изнасилвани, измъчвани и изхвърляни. Или да бъдат спортисти и шампиони. Показваме истинската история. Как всичко се случва. Бяхме в страната на джунглата. Имахме ситуации с оръжия, с бандити и полицаи. Не мога да ви разкажа повече, ще го видите. Животът извън България е много по-труден. Нямаме право да се оплакваме. Ще ви дам за пример местата, където тренират децата и възрастните. Готвят се в зала, която е много малка. Това е техният дом. Там тренират, хранят се, гледат телевизия, всичко се почиства и хората се прибират по къщите. Бяхме в три подобни зали в различни райони. Треньорите там са ангели спасители. Те показват правилния път на децата. Дават им избор и възможност. Всички деца са шампиони. Половината имат по 50-60 мача. Никога не съм вярвала, че ще видя как един човек цени спорта, защото това му единственият шанс да бъде щастлив и да е някой. В Африка положението е зле финансово и отвсякъде. Боксът кара децата да имат стимул.

- Попаднахте ли на потресаващи истории?

Реклама

- Едно от момичетата, което в момента е на 16, тренира бокс от 11-годишна. Ако нейният треньор не я беше спасил, щеше да бъде периодично изнасилвана и щеше да се превърне в проститутка. Оттогава не е спирала да тренира. Шампионка е и уникална като човек. Лично взех интервю от нея. Призна, че ако не е избрала залата, е щяла да остане на улицата. Да бъде изнасилвана, тормозена и принудена да прави неща, които не иска. Когато вечерта си легнах, бях много изтощена. Поех от тяхната мъка, но аз им дадох от моята енергия. Това е само част от проекта, който сме започнали.

- За пръв път ще се биете в чужбина. Какво знаете за съперничката?

- Познавам добре противничката, защото преди нея се смениха две други момичета, с които трябваше да се бия. Имах да свалям 500 грама преди кантара. Готова съм физически и психически да направя шоуто и да изиграя мача. Изолирана съм от всякакви глупости вече месец и половина.

- Имахте възможност да тренирате с един от най-прочутите треньори в Африка Стив Калакода. Как ви се отрази работата с него?

- Изключителен треньор. Готвил е Кличко, Ленъкс Люис и някои от най-големите шампиони в К-1 и UFC. Сериозен и принципен специалист. За мен беше чест. За един месец научих толкова много неща. Преди да си легна, си преговарям това, което ми е казал. Редовно ме проверява как съм. Всеки ден имах домашно от него. Преди да си легна и сутрин като се събудя, да правя по 500 коремни преси. Общо 1000. Правих го, откакто съм в Южна Африка. Според Калакода боксьорът не трябва да усеща нищо, когато получава удари в корема. Пресите са не само за да изглеждаме добре, но и да заздравят тялото.

- Колко по-различно ще изглеждате на ринга в сравнение с предишния ви мач срещу Шейла Мартинес в Пловдив?

- За мен е важно да имам прогрес във всеки мач. Нивото се вдига след всяка среща или спаринг, за да мога да стигна до големите битки, които са за шампионски пояси. Никога не говоря какво ще покажа на ринга, но ще видите в петък вечер по Диема Спорт 2.

- Какви са плановете за вашето развитие до края на годината?

- Когато свърши мачът, се прибирам в България. През юли в Танзания има още една галавечер, която още не е потвърдена. После ще има и голямо шоу през септември в България. След това занимавам за чужбина. Ще отида в Лас Вегас. Там ще направя още мачове и ще се готвя здраво при Ибн Кейсън, който се занимава с тренировките на Кубрат и Тервел. Опитвам се през два месеца да имам мачове.

- След колко време ще сте готова да се биете за световна титла?

- В България е много трудно с тренировките. Нямам спонсори. Много съм благодарна на моя треньор Красимир Гергинов и на кондиционния треньор Костадин Германов. Без тези хора съм загубена. За да стигна до световно ниво, ми трябват минимум три месеца подготовка, но не и да тренирам в България, защото тук нямам спаринг партньори. В този спорт именно спарингите са най-важното нещо. Няма жени, затова тренирам с мъже, които или са по-тежки, или са по-леки от мен. В Южна Африка също беше трудно, но се справихме. Подготовката за големите мачове ще бъде в Америка.

- Винаги правите по-специално шоу при излизането за вашите срещи. Сега подготвили ли сте нещо, което отново да привлече вниманието на феновете?

- Ивайло Гоцев е човекът, който сбъдва мечтите ми. Посочи ме с пръст и каза, че ме иска в неговия отбор и неговия живот. Каза ми следното: Този спорт не е само спорт, той е бизнес и шоу. Тогава разбрах, че трябва, преди да изляза на ринга, да си направя кеф на душата. Това е нещо, което ме надъхва. Винаги подготвям по нещо. Може да се наслаждавате и да се присъедините към танците. Нали помните в Пловдив какво беше? Охраната беше зад мен и за малко да го ударя.

Реклама
Реклама
Реклама