Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/9383354 www.bgdnes.bg

Семейство живее в изпепелена от мълния къща

Изпитание в Родопите по време на зима 

Светкавица унищожава покрива и втория етаж на постройката 

Без покрив, минусови температури и кошмар от изпепеляването на дома при падане на мълния.
При такива тежки условия живее семейството от кърджалийското село Могиляне, което в понеделник остана с половин къща, след като светкавица падна върху постройката им.
"Никога такова нещо не се е случвало в нашето село. И мълния през януари - кой да очаква такова нещо, че ще го сполети? Все си казваме, че важното е, че всички са добре. Двамата родителите и едното им детенце в този момент не са били в къщата, а другото им дете не живее при тях. Останали са буквално без думи, когато са видели изпепеления си дом", разказа пред "България Днес" кметът на Могиляне Хасан Ибрям. По негови думи хората са преживели първоначалния шок и вече са запретнали ръкави да си ремонтират къщата.
"Нямат покрив, но са се настанили на първия етаж на къщата, който не е така пострадал, и там ще спят. Студено е при нас в Родопите, но мисля, че ще се справят. Общината ще им помогне за възстановяването, няма да ги изоставим", категоричен е Ибрям.
Хора от селото са започнали първо да разчистват отломките, пръснати от падането на мълнията. Следва основен ремонт, като се очаква покривът да бъде изграден за около седмица. Едва тогава условията за живот ще станат по-поносими. Материалите за възстановяването вече са осигурени. Ако има допълнителна нужда от нещо, местната власт се е ангажирала да съдейства.
Светкавицата се стоварва със страшна сила върху къщата в понеделник вечерта около 20:30 часа. Според синоптици разразилата се тогава гръмотевична буря в района е необичайна за януари.
Преди години "България Днес" ви разказа за младежа Делчо Андонов от Панагюрище, който оцеля при сблъсъка с мълния, но след това загуби паметта си. След инцидента Делчо изпадна в клинична смърт и лекарите го поставиха в медикаментозна кома, за да може да спадне отокът в мозъка му. Докторите направиха два опита да го събудят, но те се оказаха безуспешни. При третия опит момчето отвари очи и реагира напълно адекватно на въпросите на медиците.
На ден по света падат около 8 млн. мълнии. 90% от ударените от тях хора оцеляват.

Бройте секундите за опасността

Когато човек се окаже навън по време на гръмотевична буря, за преценяване на опасността трябва да преброи секундите от мълнията до гръмотевицата.
Полученият резултат се разделя на 3 за километри и на 5 - за мили. Време под 30 секунди сигнализира за опасност. Не трябва да се тича или да се застава под самотно стоящи дървета. Металните предмети трябва да се оставят на 40 - 50 м. Ако човек е във вода, трябва незабавно да излезе и да потърси подслон. Най-безопасното място е в кола или сграда с гръмоотвод. Ако сградата е без гръмоотвод, не трябва да се пипат металните предмети и да се говори по телефона.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама