Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/8831590 www.bgdnes.bg

Продуцентът Димитър Тодоранов: Оставката на правителството няма да оправи положението

Сега трябва да сме заедно, а не разединени, както искат някои

Кой е той

Димитър Тодоранов е единственият европейски шампион на България по карате-до и многократен победител на републикански първенства. Отличната спортна подготовка и силната амбиция му помагат да постигне и американската мечта, като в САЩ изготвя своя уникална фитнес система. Сред феновете на неговата програма са холивудските звезди Хю Джакман, Ан Хатауей и други. От няколко години насам Тодоранов е в България и е главен мениджър на федерацията ни по Шотокан карате и треньор на националния отбор. Едновременно с това е голям меценат и продуцира много културни събития. Създател е и на фестивала „Арт поток“, който се случва за поредна година в Лозенец и Царево.

- Г-н Тодоранов, край морето е спокойно, но столицата се тресе от протести. Какво мислите за тях?
- Мисля, че в България не е по-различна обстановката от всички останали държави след пандемията. Но явно напрежението, което се създаде около този вирус, карантината и отънелите финансови възможности на хората, които едва оцеляват, ги кара да излязат на улицата. Ето, в нашия екип, който се състои от 50 човека, някои взеха заем, за да дойдат да работят тук лятото, и както беше тръгнало да ни затворят, те просто щяха едва да оцелеят. И цялото това недоволство според мен у хората, не е толкова срещу правителството, а срещу липсата на финанси заради пандемията и карантината, която изкарахме. При всички случаи съм убеден обаче, че една оставка на правителството няма да оправи нещата. Да, ако това се случи, ще изтече напрежението, но после какво ще се стане? На страната в момента й трябва стабилност, за да премине през тежките месеци, които ни предстоят през есента. А през тях можем да преминем само заедно и обединени. Това, че някой се опитва да извлече дивиденти от недоволството, само може да ни навлече нови негативи. Все пак изборите идват след шест месеца. Какъв е смисълът сега от ново правителство?
- Познавате се с премиера Борисов още от състезателните ви години. С днешна дата продължавате ли да общувате с него?
- Не сме се срещали отдавна, но ситуацията в момента никак не е лека и едва ли му е до срещи с приятели.
- Вие сте европейски шампион по карате-до, а сега и треньор на националния по шотокан карате. Някога налагало ли ви се е да използвате бойните си умения в живота?
- Бойните умения ги виждам по-скоро като душевна нагласа, да останеш спокоен пред всяко предизвикателство. Физическия сблъсък винаги съм го избягвал. Отделно съм научил, че непобедим е този, който не влиза в битки, а ги печели още преди това.
- Служителите ви се хвалят, че сте добър лидер, политиката изкушава ли ви?
- Аз съм дясномислещ човек, но политиката не ми е самоцел. Ако мога да бъда полезен, без да правя компромиси със себе си, бих участвал в политиката. Но трябва да има добра кауза, тогава бих застанал зад нея с всичките си умения. Иначе няма смисъл.
- Въпреки трудните условия с коронавируса фестивалът „Арт поток“ отново ще се проведе. Какво да очакваме на него?
- Това лято е различно с предизвикателствата, които се случиха покрай пандемията - всичко се променяше през дни – затваряха, отваряха закрити пространства, хората бяха притеснени дали ще го има изобщо фестивала, но в крайна сметка решихме, че спазвайки всички противоепидемични мерки, ще дадем знак, че всичко ще се оправи и пак ще има постановки, концерти, изложби. Програмата ни също е различна от това, което си представях допреди няколко месеца. Открихме фестивала с изложбата „Без рамки“ със Стефан Божков, която бе в Историческия музей и включи графики на художници от България, Румъния, Турция и т.н. Същата вечер пред читалището в Царево актьорът Ненчо Илчев забавлява малките и големи с фокусите си. На 18 юли на „Арт поток“ акостира Иво Сиромахов. Писателят и тв водещ се срещна със своите читатели на новата си книга „У майкини“, а вечерта се игра комедията от Емил Бонев – „Любов в лудницата“ с участието на Албена Павлова и Ненчо Илчев. Във вторник Татяна Лолова се завръща край морския бряг. Тя ще представи книгата си „Дневници и делници“ от 19,00 часа в лятната градина в Лозенец. На 22 юли Жоро Тошев ще представи в лятното кино на Царево документалния си филм за Парцалев – „Рицарят на смеха“, както и ще презентира книгата за любимия на поколения българи комик – „Георги Парцалев – Хамлет от град Левски“. На 24 юли жителите на Царево ще се забавляват с представлението „Тя, той и още двама-трима“ от Жолт Пожгай, постановка на Богдан Петканин. Тя ще се играе от 21,00 часа на сцената на читалището в Царево, а в ролите ще гледаме Аня Пенчева, Тончо Токмакчиев, Александър Кадиев, Кирил Ефремов, Ненчо Илчев и Тихомир Благоев. Театралната премиера на петото издание е комедията – „Който оцелее, нека разкаже“ постановка на Богдан Петканин с участието на Руслан Мъйнов, Мария Сапунджиева, Кирил Ефремов, Александър Илиев и Ненчо Илчев. Тя е насрочена за 25 юли от 21,00 часа. Съботната вечер ще продължи в „Хасиенда“ с водещия Николаос Цитиридис, който ще представи книгата си „За вафлите и хората“. Стефан Вълдобрев също идва за фестивала и на 26 юли от 22,00 часа в „Хасиенда“ ще има премиера на книгата си. За трета поредна година ще имаме и лятна академия за рисуване за деца. В края й малчуганите ще подредят в обща изложба творбите, които са създали.
- С какво сте запомнили Стефан Данаилов, който реши да се върне на сцената след среща с вас, Аня Пенчева и колеги?
- Уникален човек беше Стефан Данаилов. Много сме си говорили с него за живота му, книгата, филмите. Получи се някакво приятелство между нас, сантимент. Един ден ме покани в края на сезона в Приморско и ми подари една картина, която запазих като скъп спомен. Той много искаше да дойде да гледа как се забавляват младите хора в клуба, но не се получи. После претърпя злополука и след нея се чувахме само по телефона. Невероятен човек беше Ламбо.
- А към Лили Иванова изпитвате ли сантименти?
- Лили Иванова е невероятен професионалист. Когато дойде да пее тук, на морето, за нея това бе предизвикателство. Постоянно ме питат дали не съм измислил някакво ново, различно и интересно нещо за бъдещо нейно участие на морска сцена, но още не съм го измислил. Със сигурност обаче ще има такова.
- Дълги години живяхте в САЩ. Кога ще ги стигнем американците?
- Може би от 20 години насам има позитивна промяна, но ми се иска това да се случва по-бързо. По мое време всеки искаше да излезе навън и да не се връща изобщо тук, сега е различно. Голяма разлика между тук и там е и това, че на първо място, американците са позитивни и така ги възпитават от училище – че всичко е възможно, за всеки, във всяка посока. Това, което искам и тук да видя – всеки да работи на сто процента и да не чака само на държавата.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама