Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/7725267 www.bgdnes.bg

Съкровището на Аспарух идва

Догодина за първи път ще е у нас 

Показват сребърния орел от знамето на хана 

Съкровището на хан Аспарух за пръв път идва в България!

Това ще се случи през ноември догодина, а уникалните експонати ще бъдат изложени в продължение на три месеца в Националния археологически институт с музей към БАН в столицата.

Вознесенското съкровище (намерено край украинското село Вознесенка, което се намира в близост до град Запорожие) е открито през 1930 г. Археолозите се натъкват на около 1600 предмета от VII век, както и на 11 по-стари гроба. Общото количество на откритите златни предмети е 1,2 килограма. Сред находките са 3 украсени със злато ножници, многобройни части от конска сбруя, 4 железни ножа със златни инкрустации и животински кости, главно от кон.

Реклама

Най-значимото откритие е сребърна фигура на орел, за която се счита, че е стояла на върха на бойното знаме на хан Аспарух. Има данни и за подобна фигура на лъв, но тя е безследно изчезнала. Съкровището сериозно пострадва по време на Втората световна война. Влакът, с който е превозвано към Санкт Петербург, е бомбардиран и част от експонатите са унищожени.

Съкровището за първи път напуска Украйна, като досега в други държави е показван единствено сребърният орел. Копие на птицата и в момента може да бъде видяно в Националния исторически музей в София.

Вознесенският археологически комплекс се свързва с погребалните обреди на славяните, а по-късно - с хазарите и прабългарите. Съществува и хипотеза, че това е гробът на българския владетел. Предназначението на комплекса не е изяснено, тъй като хипотезата за погребален паметник не се потвърждава от археологическите данни - липсват както човешки кости, така и свидетелства за трупоизгаряне. Сред хипотезите за предназначението на паметника е, че това е укрепен център, но липсата на данни за постоянно обитаване и малките размери на ограждащия вал не подкрепят това предположение. Друга възможност е комплексът да представлява възпоменателен паметник, подобен на известните тюркски съоръжения от Централна Азия.

През месец май т.г. два от най-емблематичните предмети за хан Кубрат - мечът и пръстенът с монограм, пристигнаха в България. Те се съхраняват в Ермитажа в Санкт Петербург, но временно бяха изложени в Националната художествена галерия.

Реклама
Реклама