Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/6850580 www.bgdnes.bg

Алпинистът Дойчин Василев: Само чудо може да спаси Боян!

Петров изчезна в Хималаите, в неизвестност е от 3 май

Само чудо може да спаси Боян Петров!

Това разкри пред "България Днес" Дойчин Василев - последният български алпинист, опитал да изкачи Шиша Пагма.

Петров изчезна в Хималаите, като е в неизвестност от 3 май. Това се случи, след като атакува именно връх Шиша Пагма с височина 8013 м.

Реклама

Новината първа съобщи жена му Радослава Ненова във фейсбук. След това лошата вест бе потвърдена от външно министерство.

"Имах среща с Боян Петров преди около два месеца - разказа Василев. - Говорихме за неговите изкачвания и изобщо за цялата ситуация около него. Плановете му да направи хималайската корона. Дадох му приятелски съвети и информация, която би му била полезна точно в тази ситуация, в която е изпаднал. Вече от него си зависи как ще постъпи на терен. Всеки осемхилядник е отделен със свои особености. Жалкото е, че е изпаднал в критична ситуация. След като толкова време го е нямало, се мисли за най-лошото. Когато дойде при мен, говорихме преди около два месеца. Той идва вкъщи. Показах му снимков материал. От моя страна беше съвсем добронамерено информиран за всичко."

Съпругата на Боян - Радослава, е крила няколко дни изчезването на алпиниста.

"Отлагах този пост, за да си представям още малко, че всичко е наред - написа тя. - Но историята бавно плъзна по чужди сайтове, а вече и във външно министерство. Боян е в неизвестност от дни, някъде по склона на връх Шиша Пангма. Със сигурност е направил опит да се качи на върха, защото палатката му е била на лагер 3. Времето рязко се е влошило и другите момчета са слезли в базовия лагер. Спасителна акция в момента не е възможна. Най-рано утре (б.а. - днес) ще тръгнат да го търсят. Държа постоянна връзка с тях по сателитния телефон."

В посолството ни в Пекин е постъпила информация от Тибетската алпинистка асоциация за изчезването на Боян Петров. Той е участвал в експедиция в Хималаите заедно с още 10 души (1 унгарец, 5 италианци и четирима водачи от непалски произход). Че го няма, другите усетили на около 7500 м. Веднага са изпратени трима души, за да го издирват. На 6 май сутринта на 7350 м са били открити палатката и спалният чувал на българина, покрит със сняг, но без самия алпинист.

Заедно с него е трябвало да бъдат и двама италианци, но Петров предпочел сам да направи опит да изкачи върха, съобщиха медиите на Апенините. Алпинистът е забелязан на 3 май да се движи по стената на върха, но оттогава няма връзка с него.

Партньорът му в експедицията Клайн Дейвид уточнява, че ситуацията е тревожна, но не трябва да се правят прибързани заключения.

Реклама

"Има и други случаи, в които алпинисти са се връщали в базовия лагер с голямо закъснение, защото са минали по различен маршрут. Не трябва да изключваме тази възможност", обяви унгарецът.

Той добави, че двамата с Боян са се разделили на 29 април. Петров решил да изкачва хималайския връх сам - нещо, което не е необичайно за него. Преди това прекарал 3 нощи на 6000 и 6400 м. След тях спътниците му по експедиция започнали да слизат. Те сега се намират на височина 4300 м в Тингри.

Проблемът е, че Петров, който е зоолог, е диабетик.

"В миналото той е имал сериозни проблеми поради болестта си - както на Анапурна, така и на К2, където е бил спасен след намесата на други катерачи - добавя "Газета дело спорт". - Петров е изкачил десет от осемхилядниците, без да използва изкуствен кислород."

Всички се надяват, че Боян се е отправил към някой от по-ниските лагери и скоро ще се свърже с някого.

Стискаме палци българският алпинист да е невредим!

Цели всички осемхилядници

Боян Петров е роден на 7 февруари 1973 г. Той е български зоолог, еколог, спелеолог и алпинист, работещ в Националния природонаучен музей при БАН в София. Към момента той е българският височинен алпинист с най-много изкачени върхове над 8000 метра, общо 10.

Последният от тях беше Гашербрум-2 през юли 2017 г. Върхът е висок 8035 м. Преди това Петров покори още няколко осемхилядника - Гашербрум-1 (8068), Канчендзьонга (8586), Броуд пик (8047), К2 (8611), Манаслу (8163), Анапурна (8091), Макалу (8463) и Нанга Парбат (8126).

Алпинистът цели да стане първият българин, покорил всичките 14 върха над 8000 метра в света. До заветната цел остават само още четири осемхилядника, между които и най-високият връх в света - Еверест.

21 загинали на Шиша Пангма

Шиша Пангма е връх във Високите Хималаи на територията на Тибет. Висок е 8013. На тибетски името му означава Планина на пасищата, но по-често е отбелязван на картите с индийското си име - Светата обител.

Върхът е най-ниският сред 8-хилядниците и заема 14-о място в класацията на върховете. Счита се за един от най-опасните за катерене, поради което е покорен най-късно. По време на изкачването му са загинали 21 алпинисти.

Христо замръзва под Еверест

Христо Проданов е първият българин, който изкачва най-високия връх на планетата Еверест - 8848,20 метра. Но намира смъртта си на връщане от Покрива на света.

Христо издъхва по пътя обратно за базовия лагер на 21 април 1984 г.

Българинът достига сам до Еверест без кислороден апарат и по най-трудния и дълъг път. Това е западният непалски склон.

Трасето е е наричано още Жестокия път. Проданов изкачва върха за 33 дни, тръгвайки от базовия лагер. Така Христо поставя рекорд за този маршрут.

Битките на Петров

Боян Петров е водил не една и две битки през живота си. Той се преборва на два пъти с рака. Първо му откриват злокачествен тумор по окото, а после и в тестиса.

След като се възстановява, развива диабет. Въпреки заболяването той не се отказва от страстта си - алпинизма.

Преди две години бе блъснат от автомобил в Кресненското дефиле. Алпинисът бе с опасност за живота, но отново се справи. 11 месеца по-късно изкачи връх Гашербрум-2 (8035 м) в Каракорум.

Върхът е опасен

Дойчин Василев е сред най-успешните български алпинисти. Изкачил е 5 хималайски осемхилядника: Дхаулагири (1995), Еверест (1997), Макалу (1998), Шиша Пангма и Чо Ою (1999). Участник в националните български експедиции до връх Лхотце (1981) ; Еверест (1984) и Анапурна (1989). Той и д-р Карина Сълова са последните българи, атакували Шиша Пангма. Това се случва през 1999 г. Тогава те достигат до Централния (на 8008 м), а не до Главния връх (8013 м).

- Г-н Василев, Шиша Пагма е определян като един от най-опасните върхове. Така ли е?

- Това е малко пресилено. Всеки връх има специфични опасности. Крие капани, които алпинистите трябва да избягват. Няма връх, който да е разходка от долу до горе. Шиша Пагма, макар че е нисък осемхилядник, във върховата му част човек трябва да се съобразява с много неща. Няма лесен маршрут. Има трудни пасажи, които се избягват, минавайки по опасни снежни склонове. Те при обилен снеговалеж носят лавинна опасност. При лошо време други фактори играят роля.

- Каква според вас е причината за случилото се?

- Не знам какво е станало. Чувам, че е имало лошо време. Достатъчно е една снежна буря от 2-3 дни да закове Боян в някои от лагерите. Или да го хване по маршрута, където няма маркировка, няма начин да се ориентира. Нещата зависят от неговото конкретно физическо състояние. Той може да има здравословни проблеми, които да му попречат да бъде ефективен. Това тепърва ще се установи.

- Как се постъпва от останалите алпинисти в такъв момент?

- Няма как да направят спасителна акция. За да се състои тя, спасителите трябва да минат по маршрута, по който той евентуално е минал. Да се обследва и да се види защо се е забавил четири дни. Този факт вече говори за много тежки последствия. Невъзможно е човек да оцелее четири дни и на 5-ия -6-ия ден да се появи. Това би било някакво чудо. За съжаление, Боян не е първият, който постъпва по този начин и му се случва нещо. Мога да ви изредя поне десет-дванадесет имена на алпинисти, които тръгват за върха и не се връщат никога вече.

- Доколко ситуацията е подобна с тази на Христо Христов, който почина на Еверест през 2004 г.?

- Тогава ситуацията бе горе-долу като сегашната. Макар че при Христо имаше други фактори. Той нямаше лошо време, което да го възпрепятства. Умря от изтощение. При него беше по-скоро субективна грешката, отколкото на времето и особеностите на върха. Христов не биваше по този начин да изкачва върха. Трябваше някой да го спре, да му помогне. Сегашната ситуация ни напомня на тази при неговата гибел. Тогава по същия начин ме търсеха за коментари. Макар че преди да замине Христо, го предупредих за опасностите, които го дебнат.

- До колко време трябва да има информация какво става с Боян Петров?

- До ден-два ще се изяснят нещата. Дано краят все пак да е добър.

Реклама
Реклама
Реклама