Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/6616642 www.bgdnes.bg

Ключарят на храма Петър Гущеров: Видях как сакат човек проходи!

Храмът на Преподобна Стойна в Златолист е място, където често идват хора, загубили всякаква друга надежда...
Последното им упование е да получат помощ от Светицата на народа, защото вярват, че духът й продължава да помага на отчаяните дори от отвъдното...
Приживе Преподобна Стойна е прочута лечителка и при нея са търсели спасение хора от цяла България и дори от чужбина.
Цели 84 години след нейната смърт чудесата продължават да се случват.

Вратите на очукания стар автомобил бавно се отварят пред портата на храма в Златолист и четирима мъже с мъка свалят от него възрастна жена.
Всяка стъпка е мъчение. Както за болната, така и за нейните близки. Мъжете придържат жената като нещо много крехко и чупливо...
"Носиха я до храма - разказва пред "България Днес" Костадин Костов, живата история на Златолист. - Стъпалата надолу към черквата и олтара са стръмни. Какво е преживяла тази жена, докато стигне до иконостаса, само Господ знае. Мъжете я ставиха да се помоли..."

Реклама


Шест години жената е прикована на легло с тежка форма на дископатия. Скъпите лечения и операции не помагат. Животът й изглежда безкраен кошмар. Близките са на ръба на отчаянието, но все пак решават да я заведат в храма на Преподобна. Останала им е само вярата в чудо...
И то се случва!
Жената се молеше безмълвно няколко минути - спомня си Костадин. - И изведнъж се изправи! Всички онемяхме, не можехме да повярваме. Та тази жена 6 години не можеше да мръдне от болки. Изведнъж се изправи и тръгна!"
Историите за чудодейните изцеления в Златолист са много и това кара все повече вярващи да се стичат в храма с надежда.
Мъж пристига в Златолист, след като е претърпял тежка катастрофа.
"Доведе го брат му - разказва Петър Гущеров, който пази ключа за църквата. - Момчето едва пристъпваше с две патерици. Запали свещ, помоли се.
- Взимай патериците - каза на брат си. - Аз вече съм добре.
И тръгна. Вървеше като съвсем здрав човек!"
Светицата на народа е помогнала на много хора да се сдобият с дете, разказват местните в Златолист. Скромната стаичка, в която е живяла Преподобна, е пълна с детски дрешки и играчки, оставени от вярващите.
"На хиляди хора е помогнала Стойна - разказва ключарят на храма Петър Гущеров. - Само аз знам за поне десет случая, в които семейства успяват да заченат дете след молитвите си към Стойна. Славата на Преподобна се носи и извън пределите на България.
Младо семейство руснаци дълго се опитват да имат бебе. Обикалят десетки клиники, опитват различни модерни лечения.
"Тогава някой им разказва за силата на Стойна и те не се колебаят дълго - разказва бай Пешо. - Хващат самолета и пристигат в София. Дойдоха в Златолист с най-съкровената си мечта - да се сдобият с рожба. И знаете ли какво се случи? След година се върнаха отново в тази черква, но вече бяха с един човек повече. Имаха си момченце! Тук го кръстиха - казва се Георги. Носи името на светеца, от който Преподобна Стойна черпи чудодейната си сила!“

Нямо дете

проговаря

Дете проговоря на гроба на българската ясновидка Преподобна Стойна на 17 декември миналата година по време на панихида за Светицата на народа.
Още тогава "България Днес" първи писа за чудото!
Невероятната история е разказана от Велизар, таткото на 6-годишното момченце. "Чудото, както го наричаме със съпругата ми, стана ей така, както си говорим с вас - разкрива бащата. - Когато беше на 2 годинки, малкият падна от стълбите в къщата ни и оттогава не говори. Къде ли не сме го водили по доктори, психолози, обиколихме навсякъде. Само на Бог се надявахме накрая.


Как стана ли? Ами Ивчо, както си седеше и слушаше думите на свещеника, се обърна към мен и ми каза: "Татко, запали ми пак свещта". Разплакахме се с майка му. Спряха церемонията и заедно с всички присъстващи се порадвахме на чудото."

Руснаци изследват

феномена Златолист

Тайнствени руски изследователи идват в храма "Свети Георги" в Златолист за да разкрият тайната на необяснимите изцеления, разказва Петър Гущеров.


"Носеха със себе си специален уред, какъвто никога преди това не съм виждал - спомня си Гущеров. - Насочиха го към купола. Появи се оранжева ивица и премина през целия храм. Усещането беше, че невидимата енергия край църквата просто се материализира. Руснаците признаха, че за първи път стават свидетели на подобно нещо."

Четете още

Преподобна Стойна призната приживе за светица

Преподобна Стойна призната приживе за светица

Прокоба за крадците от Преподобна Стойна

Прокоба за крадците от Преподобна Стойна

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама