Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/6281330 www.bgdnes.bg

31 арестувани в Европа за източване на 500 хил. евро от банкови карти

31 души са задържани в Европа по мащабно разследване за източване на банкомати, а 9 от тях са арестуван и в България, 21 в Испания и 1 в Чехия, съобщават от МВР и прокуратурата.  

Всички са притежавали оборудване за подправяне на банкови карти, устройства за четене и записване на информация, скимиращи устройства, микрокамери, приспособления за манипулиране на банкомати, както и пари и наркотици.

Реклама

От 2014-а до 2017 г. международната организирана престъпна група е инсталирала скиминг устройства на средно 400 банкомата годишно, с цел да копира и използва информацията от банковите карти. Подправените карти са били използвани за незаконни транзакции в около 200 банкомата извън Европейския съюз (ЕС), главно в САЩ, Доминиканската република, Малайзия, Индонезия, Виетнам, Перу, Филипините и Коста Рика. Приблизително 3000 граждани на ЕС са пострадали от действията на организираната престъпна група и са били ощетени с най-малко 500 000 евро.

По време на разследването Евроджъст е осигурил близък контакт и координация между прокурорските и разследващите власти в България и Испания. Европол е оказал подкрепа по случая, предоставяйки специално изработен разузнавателен анализ и експертни съвети на разследващите, както и чрез разполагане на мобилни офиси на място в България и Испания. В Евроджъст и Европол са били проведени няколко координационни и оперативни срещи преди да се предприемат координираните съвместни действия. Поради спецификите на разследването на международно ниво, е бил създаден съвместен екип за разследване (СЕР) между сътрудничещите си държави с помощта на Евроджъст и Европол.

Камен Михов, Национален представител за България в Евроджъст: „Съвместната операция беше много успешна. Нивото на сътрудничество в рамките на съвместния екип за разследване беше динамично, изключително професионално и насочено към постигане на резултати. Високо оценяваме изключителното ниво на професионален опит на нашите колеги от Специализираната прокуратура на България, както и прилагането на най-добрите практики за разбиването на тази комплексна организирана престъпна група.“

Фрациско Хименес-Виярехо, Национален представител за Испания в Евроджъст: „Тази успешна операция потвърждава ангажираността на Евроджъст да защитава средствата на гражданите на ЕС от попадането им в ръцете на киберизмамници. Цялата престъпна мрежа беше разбита, благодарение на съвместните усилия на испанските и българските прокурорски власти, както и на ценната подкрепа оказана от техните Национални бюра в Евроджъст, и в резултат на това тя вече е неспособна да мами невинни жертви.“

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама