Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/6185782 www.bgdnes.bg

Убежище на Левски тъне в разруха

Спортисти спасяват Разбоишкия манастир от заличаване

Борислав РАДОСЛАВОВ

Убежище на Васил Левски тъне в разруха!


Разбоишкият манастир, в който Апостола неведнъж е отсядал и се укривал, е на прага на заличаване. Божият храм е близо до сръбската граница и на 11 км от Годеч.


Спортисти и ентусиасти се организираха в благотворителен баскетболен мач, за да спасят святото място. Двубоят бе в събота от 15 ч. в "Овергаз Арена" в столичния квартал "Младост". Организатор на събитието бе Националната аматьорска лига по баскетбол. Входът бе свободен, а на място всеки можеше да дари средства.

Реклама


Според манастирското предание Разбоишкият храм е разрушаван три пъти. При последното нападение монасите са изклани, а манастирът - плячкосан и ограбен. Само един от тях се спасил по чудо. Той се заел да го възстанови. Решил да построи църквата в ниското на полянката, но насън Майката Божия го предупредила да изгради храма в скалите, както и направил.


Тук неведнъж са отсядали Васил Левски и съратникът му отец Матей Преображенски-Миткалото. В този район са се водили и битки по време на Сръбско-българската война.
В началото на миналия век Разбоишкият манастир запустява и чак през 1947 г. в него се заселват три монахини. Те заварват стопанските постройки почти разрушени, а безценните стенописи в скалната църква - напълно унищожени. С течение на времето монахините с помощта на живеещите в околните села хора успяват да възстановят манастира и да реконструират скалната църква. През 2007 г. умира и последната монахиня и за Божия храм започват да се грижат жителите от околните села.


"В момента няма духовно лице, а местен жител отваря манастира за посетители през уикенда. Всичко се руши. Наскоро доброволци обединяват усилия за спасяването на една от сградите, която е била килийно училище, в което монасите от района обучавали децата. Манастирът има нужда от мрежа за скалния параклис, която да огради скалите над него, за да предпазва покрива. Също така от вар, пясък и различни строителни материали, за да се закърпи положението отвън", споделят организаторите.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама