Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/5444939 www.bgdnes.bg

Локомотивът "Баба Меца" ще тегли ретро влак през Искърското дефиле

Ретро влак с най-мощния парен локомотив тръгва на пътешествие този уикенд, съобщи БДЖ.

Поради огромните размери, конструкция и мощност парният локомотив е известен под псевдонима "Баба Меца". Той е произведен през 1931 г. в полската локомотивна фабрика "H. Cegielski-Poznan" и любопитно е, че на него като огняр е работил поетът Никола Вапцаров. "Баба Меца" е един от най-мощните парни локомотиви в България и една от най-големите тендерни машини в Европа.

Екскурзията е на 23 и 24 април, когато са Лазаровден и Цветница. Маршрутът е София – Черепиш – София.

Реклама

И в двата дни на пътуването влакът ще потегли по разписание от 9.15 часа от Централна гара в София, ще се движи през Искърското дефиле и ще пристигне на гара Черепиш в 11.10 часа, където пътниците ще могат да посетят храма в манастира и да разгледат музейната част на комплекса.

От гара Черепиш влакът ще тръгне в 14 часа и ще пристигне в София в 15.55 часа.

Цената на билета в двете посоки е 17 лв. (с включени запазени места). Децата до 7-годишна възраст ще пътуват безплатно, но без запазено място. Възрастта им се удостоверява на местата за продажба на билети с копие от акт за раждане. Децата до 10 години пътуват задължително с придружител. Един възрастен може да бъде придружител само на едно дете.

Билети за пътуването могат да бъдат закупени от касите за предварителна продажба на Централна гара София, както и от железопътните бюра в София, намиращи се в Центъра за комплексно транспортно обслужване на населението (ЦКТОН) в НДК и на ул. "Гурко" 5.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама