Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/5354033 www.bgdnes.bg

Защо кашлят децата?

 Ако грипът или друг гаден вирус е навестил дома ви тази зима, сте се убедили в едно: най-голям кошмар за болното дете и неговите родители е кашлицата. Дори силната болка в ушите и високата температура се повлияват от лекарства, но кашлицата е друг филм.

Безсънни нощи, неспокойно дете, повръщане от напъните да се откашлят секретите. Всъщност, погледнато реално, кашлицата е изключително полезна за здравето (само да не ти е в къщата). Чрез този защитен механизъм организмът се избавя от ненужните секрети, от болестотворните микроорганизми, от дразнещите химични вещества, от случайно попаднало чуждо тяло в дихателните пътища. А и ни подсеща, че детето има проблем, който трябва да се разреши.

Реклама

Затова не тичайте към аптеката за сироп против кашлица, а заведете детето на лекар, за да се установи причината за неприятните оплаквания. За да отзвучи кашлицата, трябва да се лекуват причините довели до нея, а не самата кашлица. 

От какво точно боледува кашлящото дете - това ще реши единствено лекарят. Затова прегледът е задължителен при кашлица, която нарушава спокойствието на детето и когато то е в увредено общо състояние.

Лечението на кашлицата е лечение на причините довели до нея. В противен случай лекарствата против нея имат слаб ефект. Принципът при тях е, че при суха дразнеща кашлица от горните дихателните пътища се дават потискащи сиропи и таблетки (либексин, синекод, хюмекс за суха кашлица).

Когато детето започне да отхрачва, се минава на средства, улесняващи този процес, т.нар. муколитици. При всякакъв вид кашлица добре влияят инхалациите с физиологичен разтвор или с лайка и сода. С голям ефект са и методите на народната медицина, за които ви разказахме в предишен брой.


Причини

ПРИЧИНИТЕ за възникването на кашлицата са различни. Децата са много чувствителни към околната среда и могат да кашлят дори без да са болни - от цигарен дим, от сух и замърсен въздух, от парното и климатика, от химикали (дезинфектантите в детската градина, които се поливат обилно), от дезодоранти. Причина може да са и алергичните заболявания на дихателната система, астма, гастроезофагиален рефлукс, чужди тела в ларинкса, трахеята и бронхите, муковисцедоза, аномалии на дихателната система и диафрагмата, туморни образувания, сърдечно-съдови заболявания. Тези заболявания се срещат сравнително рядко. Най-честата причина си остават инфекциите на дихателната система.

Реклама

Хрема

ПРИ хремата кашлицата обикновено е в лека форма, тъй като вирусите, причиняващи хремата, най-често не засягат долните дихателни пътища. Детето е в добро общо състояние, жизнено. Кашля най-много сутрин при ставане и в легнало положение, когато секретите от носа много лесно се стичат назад в гърлото. В тези случаи с лечението на хремата отзвучава и кашлицата.
СЪВЕТ: Не тъпчете децата със сиропи против кашлица, няма да имат ефект, докато секретите от носа се стичат в гърлото.

Грип

ПРИ ГРИП може да се стигне до силни пристъпи от кашлица, особено когато се прибави и бактериална инфекция. Грипът протича най-тежко от вирусните заболявания. Характерни са високата температура, настъпила внезапно, болки в мускулите и ставите, силна отпадналост. Кашлицата в началото е суха, дразнеща, мъчителна и минава бавно, доста след стихване на възпалителния процес.
СЪВЕТ: В началото, когато кашлицата е суха и дразнеща, се прилагат успокояващи сиропи (синекод, хюмекс за суха кашлица, стодал, ен ти тус), а при поява на храчки се минава на отхрачващи (мукоплант, флавамед, флудитек, мукоплант). При всички случаи инхалациите със сода и лайка облекчават състоянието.

Бронхит

ТИПИЧНИ заболяване с кашлица е бронхитът. При него е налице възпаление на лигавицата на долните дихателни пътища. Кашлицата започва много бързо и е суха. При по-леките форми обаче е влажна и постоянно се отделят секрети. Като правило бронхитът се лекува с втечняващи секрета средства, за да се изчистят бронхите. Това са сиропи, на които пише "с отхрачващо действие". Когато са засегнати дихателната тръба (трахеята) и ларинксът, кашлицата става лаеща. Задължително се прилагат противоалергични средства, за да отбъбне лигавицата на ларинкса и да се успокои дишането на детето.
СЪВЕТ: Децата с астма кашлят с типичен пристъп и със "свирене" на гърдите. Основното лечение е с вентолин (салбутамол), най-добре инхалаторно.

Пневмония

ПНЕВМОНИЯТА обикновено е усложнение на грипа или бронхита, инфекцията прониква още по-навътре се получава възпаление на белия дроб. Кашлицата е силна, придружена с висока температура, учестено дишане и силна отпадналост. Променените участъци в белия дроб ясно личат на рентгенова снимка, кръвната картина насочва към сериозен възпалителен процес. С лечението на пневмонията намалява и кашлицата. Това става по-бързо, ако се приложат отхрачващи лекарства.
СЪВЕТ: Задължително потърсете консултация с лекар и дръжте детето под постоянно наблюдение.

Коклюш

ПРИ коклюша в началото кашлицата е нехарактерна, след това започват типичните пристъпи. В началото децата кашлят накъсано, по много пъти един след друг, след това поемат въздух с характерен хълцащ звук. Веднага след това идва нов пристъп и може да се появи задух. Нашите деца задължително се имунизират срещу коклюш, така че, ако се разболеят, болестта протича малко по-леко. Лечението на кашлицата при коклюш е много трудно, тя продължава дълго, понякога повече от месец.
СЪВЕТ: Децата се успокояват от противоалергични лекарства и средства за потискане на кашлицата.

Има и ГЕРБ

ГЕРБ (гастроезофагиална рефлуксна болест) е причина за кашлицата, но често това се подценява. При нея се връщат част от стомашните сокове към хранопровода и трахеята и детето кашля упорито, особено като легне. Насочващи симптоми са парене зад гръдната кост, оригване, тежест в стомаха, повръщане в кърмаческа възраст. В тези случаи кашлицата минава, когато се лекува рефлуксът с медикаменти и диета.
СЪВЕТ: Сиропите за кашлица нямат ефект.


Гореща скала


Ако детето ви боледува от грип или друга инфекция с кашлица и към петия ден тя се засилва, температурата продължава и детето отпада, посетете лекар. Ако сте ходили, идете задължително пак. Най-вероятно то развива пневмония.

Любопитно
Защо настръхваме

Настръхваме, когато ни е студено или се страхуваме. В основата на всяко косъмче по тялото се съкращава мъничък мускул. Тази реакция е била много полезна в зората на еволюцията, когато хората са имали естествено "кожено палто". Настръхването е топлело тялото, като е запазвало изолиращ слой въздух между космите. Самото настръхване е изглеждало заплашително за враговете, така е и до днес в животинския свят. Еволюцията е освободила човека от космите и сега настръхването няма това значение. Но ако се притеснявате от това, просто се обличайте по-топло.

Бебета без лунички

Всички бебета ли се раждат без лунички? Да, така е. Бебетата се раждат с различни петна и белези, но никога с лунички. Те се появяват по-късно поради прекомерна пигментация в отговор на излагането на слънце. Децата със светла кожа и светли очи са особено предразположени към лунички. Тези хора са по-застрашени и от рак и меланома на кожата. Тъмните точици по лицата на червенокосите деца не са "сладки", това е поражение от слънцето. Тенът също вече не е модерен, той е защитна реакция на кожата срещу слънцето и притежателите му просто показват, че им куца здравната култура.

Какво са "игличките"

Ако стоите или спите твърде дълго време в неудобна поза или просто с кръстосани крака, крайниците изтръпват и се появяват "иглички". Те се причиняват от блокирано кръвообращение на притиснат нерв. Това състояние е временно и безобидно, достатъчно е просто да смените позата. Ако обаче "игличките" не изчезват и се задържат дълго време, могат да са признак и на сериозно заболяване, например при диабет, лупус, множествена склероза.

Защо плачем от лук

Когато режете лук, разкъсвате клетките му и така се освобождават ензими, които произвеждат газ, наречен пропанетиал сулфоксид. Щом стигне до очите, се получава реакция със сълзите за произвеждането на лека сулфидна киселина. Това причинява болка. Тогава мозъкът сигнализира на слъзните жлези да произвеждат повече течност, за да измият веществото. Химическата реакция на самия лук е негов защитен механизъм за отблъскване на вредителите.

Виц

Лекарят пита един пациент как се чувства след операцията.
- Като че ли са ме ударили с нещо тежко по главата.
- Съжалявам, точно за вас упойката свърши...

Реклама
Реклама
Реклама