3 шепи кестени свалят 5 кг

Венелина ИВАНОВА
Печените кестени са перфектно средство за стопяване на излишните мазнини по тялото през есента. Според диетолози, ако си хапвате на всяко ядене по шепа кестени 3 пъти на ден, за седмица ще се отървете от 5 излишни килограма.
Кестенът е бил известен и на първобитните хора. Археолози са се натъквали на овъглени кестени в селища от каменната и бронзовата ера.
Учените от университета „Чунгам“ в Корея са доказали, че активната съставка в кестена аексин пречи на усвояването на мазнините от храната, задържайки отделянето на ензима, който ги разгражда в стомаха. Така екстрактът от кестен помага не само за по-слаба фигура, но и укрепва вените в човешкия организъм.
Плодовете на кестена не могат да се консумират сурови, тъй като съдържат сапонини и това им придава твърде тръпчив вкус. Когато се сварят или опекат, част от нишестето се хидролизира до захари и те придобиват сладникав приятен вкус и аромат. Най-лесният начин е да сварите кестените във вода на котлон.
По-вкусни обаче стават печени, но ги цепнете предварително с нож на коремчето. Най-удачно е да направите малко кръстче, иначе се пукат. Задължително при печенето плодовете трябва да се обръщат, което на скара или котлон е лесно, а на фурна е досадно.