Ужас! Шипков мармалад от гнили ябълки

Иво АНГЕЛОВ
Конфитюри, които се продават в родните магазини, масово са пълни с желиращи вещества, оцветители, киселинни подобрители и ароматизатори. Това алармира пред "България Днес" доказаната диетоложка и преподавателка в Медицинския университет проф. д-р Донка Байкова.
В търговската мрежа могат да бъдат открити и изключително нетрадиционни продукти - например шипков мармалад, който е направен от изгнили ябълки. Вероятно търговецът е преценил, че така ще му излезе по-евтино, но потребителят е поставен в сериозно заблуждение.
Според проф. д-р Донка Байкова често не е ясно какво е реалното съдържание на биомасата в мармаладите и колко точно е съдържанието на плодове в бурканчетата. "С цел печалба много търговци слагат желиращи вещества, за да може продукцията им да изглежда по-гъста. Знаем, че конфитюрите зареждат с енергия и са източник на витамин С, но често няма информация колко калории са и какво е присъствието на захарите, а е важно, тъй като мармаладите са основно насочени към детското хранене", обясни още диетоложката.
Проф. д-р Байкова добави, че присъствието на различни подобрители и консерванти в мармаладите може да е опасно за здравето. Те причиняват възпаления на лигавицата на стомаха и на червата, а при децата може да се получат алергии. "Препоръката ми е внимателно да се гледат етикетите и да се чете информацията на тях. Бих казала на вашите читатели, ако видят продукт с повече от три Е-та в него, да не си го купуват", каза още преподавателката в Медицинския университет.
Байкова призна, че с нетърпение очаква идването на датата 13 декември - тогава влизат в сила новите правила за етикетите на хранителните продукти. Производителите и вносителите на храни ще са задължени да обявяват страната на произход, да информират за вещества, причиняващи алергии. Вече ще има изискване за минимален размер на шрифта, който да гарантира четливост и задължителна информация при продажба на храни от разстояние.