Продават отровна царевица

Галена ЧАРИЙСКА
Най-малко 28 роми от село Розино, Карловско, бяха настанени в болница вчера заради отравяне с варена царевица, купена от уличен търговец.
"България Днес" се допита до диетолог номер 1 в страната проф. д-р Донка Байкова за рисковете, които крие зеленчукът от ръцете на уличните търговци.
"След като е преминала през термична обработка, царевицата има определен срок на съхранение. Ако е била сварена предния ден и не е продадена и се предлага на 33-градусова температура, тя задължително ще развие, макар и банална, някаква микрофлора. Това може да е чревна бактерия, стафилококи и дори ешерехия коли", беше категорична проф. Байкова, която преподава в Медицинския университет в София.
Според диетоложката не трябва да рискуваме да провалим лятната си ваканция и най-добрият вариант е да се въздържаме от консумацията на подобен тип храни, предлагани директно на плажа или улицата. Ако все пак решим да ядем царевица, задължително да изискаме от продавача документ, на който да фигурира датата й на производство.
"Понякога дори съм виждала търговците да я докосват с ръце, след което я слагат в полиетиленови пликчета. След това царевицата е вече контаминирана, което означава, че има досег с бактерии", обясни още проф. Байкова.
Натровените роми от село Розино са приети в карловската болница с болки в корема, гадене и повръщане. Това са основните белези на хранителната интоксикация. Ето и начините за справяне с тях:
"Първо трябва да овладеем дехидратацията и задължително да потърсим лекарска помощ, защото може да е наложителна и употребата на антибиотик. Ако все пак ни предпишат домашно лечение, трябва да оставим на спокойствие в продължение на три дни болните храносмилателни органи", подчерта преподавателката в Медицинския университет.
Тя препоръчва пиенето на много течности, подкрепени с малко лимонов сок против повръщане, консумирането на топли супи, картофена и морковена например, и задължително пиене на билкови отвари за набавяне на изгубените витамини и минерали - чай от джоджен, мента и мащерка.
Съществуват и рискови групи, като най-сериозно пострадали могат да се окажат децата. "Те са с най-слаби адаптационни приспособителни механизми към инфекции. Пък и имунната защита на злоядите деца невинаги е на добро ниво."
Случаят с пострадалите роми е предаден на Агенцията по храните, които са се ангажирали да издирят уличния търговец и да направят проби и анализи.