Тъпчат козунаците с опасно масло

Галена ЧАРИЙСКА
Модерният убиец - хидрогенирано масло, е основна част от рецептата на козунаците, които ще присъстват в изобилие на трапезата ни по Великден. За това пред "България Днес" алармира диетолог щ1 в страната ни проф. Донка Байкова:
"Твърди хидрогенирани мазнини ще хапнем от козунаците по предстоящия празник. Има ги в много голям процент, около 30%, в почти всички сладкарски изделия у нас - десертни блокчета, сухи пасти, вафли, подкрепителни закуски, кроасани, пържени картофи на големите вериги и млечни продукти с т.нар. включени растителни мазнини, които винаги са хидрогенирани. Те им осигуряват структура и форма."
Експертът по диетология и преподавател в Медицинския университет за пореден път обясни, че хидрогенираното масло крие голям риск за здравето - отключва сърдечни болести, повишава общия и лошия холестерол, триглицеридите, риска от атеросклероза и нейните съдови усложнения - инсулти и инфаркти.
"През последните години се установи, че са рискови и за физиологичните процеси и храненето на клетката. Тъй като организмът не може да ги метаболизира, обработи и излъчи от тялото, те се натрупват в клетките и тъканите и стават техни структурни елементи. Това нарушава клетъчното хранене, както и разпознаваемата им способност. Именно тя ни осигурява защита срещу външни агенти. Когато тази способност е нарушена, се отваря пробойна, която повишава риска от образуването на тумори и рак. За мозъчните клетки също има риск - появяват се различни степени на деменция", допълни още Байкова.
Хидрогенираното масло е изцяло забранено в САЩ, а от 2003 г. и в Дания. В България като страна - членка на Европейския съюз, до края на годината трябва да излезе задължителната директива да бъдат упоменати върху етикета на продукта, ако са използвани в състава му.
"Държа да отбележа, че в меките маргарини за мазане ги няма. Те се правят по друга технология", обърна внимание проф. Байкова.
Според нея способността на клетките да се делят и обновяват би трябвало да ни прави по-оптимистични. По този начин организмът има възможност да се поизчисти от натрупаните вредни мазнини, след като спрем да ги консумираме.
"Борбата ни срещу тях ще започне, когато се поинтересуваме от написаното върху етикета и съдържанието на това, което ядем. Производители на сладкарски продукти вече започнаха да ги изтеглят от рецептите си точно поради тази причина", обясни професорката.