Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/3643726 www.bgdnes.bg

Омега-3 за здраво сърце

Редица наблюдения показват, че Омега-3 намаляват риска от

сърдечно-съдови заболявания. Такова изследване, направено през

2008 г., е показало ползата при опасност от коронарна болест на

сърцето на приема едновременно на Омега-3 мастни киселини

от ленено масло и определени видове риба. Препоръчителната

дневна доза в този случай е 1,5–3 г от Алфалиноленова киселина

(от ленено масло) и 0,5–1,8 г Докозахексаенова и Ейкозапентаенова

киселина от рибено масло.

Клинични проучвания на преживели сърдечна криза и инфаркт

показват, че всекидневното добавяне на Омега-3 към храната ги

е спасило от смърт, а при сърдечните кризи – спомогнало да се

избегне инфаркта.

При това приемът на Омега-3 от Алфалиноленова киселина, т.е. от

растителни източници като ленено и рапично масло, орехи и др.,

дава същите положителни резултати, както и от рибено масло.

Проучванията при жени също доказват, че рискът от коронарна

болест значително намалява при тези, които включват в храната

си риба и растителни добавки с Омега-3, като най-чувствително е

намален фаталният изход от коронарна болест на сърцето.

Други изследвания показват, че твърде многото Омега-6 по

отношение на Омега-3 води до излишък на Арахидонова

киселина (източник на „лошите“ ейкозаноиди), което съдейства за

възпалителни процеси и атеросклероза. От друга страна, Омега-3 и

нейните производни „добрите“ ейкозаноиди намаляват вискозитета

на кръвта (разреждат я) и риска от слепвания (тромбози).

В тази връзка проучване, направено с омега-3 източници, е

установило, че приемът им помага срещу инсулти, причинени от

тромби или натрупване на плаки в артериите, снабдяващи мозъка с

кръв. Приемът два пъти седмично на риба е доказал, че се намалява

рискът от инсулт с 50%. Но в същото време хора, които приемат над

3 г Омега-3 дневно – еквивалент на три порции тлъста риба дневно,

могат да повишат риска от хеморагичен мозъчен кръвоизлив – също

потенциално фатален вид инсулт. Но това се отнася преди всичко

за Омега-3 от рибено масло, докато тези от растителните масла, и

най-вече от лененото, не крият такава заплаха, защото организмът

сам си доставя от Алфалиноленовата киселина необходимото му

количество Ейкозапентаенова и Докозахексаенова киселина, т.е. той

ще произведе и усвои само толкова, колкото му е нужно от тези две

есенциални мастни киселини.

Омега-3 не само намалява риска от инфаркт, но също така намалява

и кръвното налягане. Добавки с 3 г и повече значително намаляват

кръвното налягане при хипертония.

Доказано е, че тези, които се придържат към Омега-3 диетата, имат

по-високи нива на „добрия“ холестерол (липопротеини с висока

плътност). Подобно е положението с ескимосите, които приемат

много големи количества Омега-3 мастни киселини, като освен че

имат по-високи нива на „добрия“ холестерол, те имат ниски нива на

триглицеридите (мазнини, които циркулират в кръвта).

В различни изследвания се посочва и друга закономерност при

приемащите добавки с Омега-3 – значително е намален „лошият“

холестерол (липопротеини с ниска плътност), едновременно с

намаляване и равнището на триглицеридите.

Всичко казано свидетелства за това, че Омега-3 мастните киселини

стимулират производството на редица важни хормони за човешкия

организъм, каквито са простагландините. Те възпрепятстват

образуването на съсиреци в кръвоносните съдове, съдействат за

намаляване на „лошия“ и увеличаване на „добрия“ холестерол, а

това допринася за профилактиката на риска от инфаркти и инсулт,

пази вашите съдове и сърце здрави и еластични.

Ленено масло Barlean’s

100% студено пресовано нерафинирано и нефилтрирано, извлечено

от подбрани сортове органични семена от лен, отглеждани в

екологично чисти райони на Америка.

Най-продаваният Омега-3 продукт в САЩ!

Product of U.S.A.

www.barleansbg.com

Реклама
Реклама
Реклама