Омега-3 за здраво сърце

Редица наблюдения показват, че Омега-3 намаляват риска от
сърдечно-съдови заболявания. Такова изследване, направено през
2008 г., е показало ползата при опасност от коронарна болест на
сърцето на приема едновременно на Омега-3 мастни киселини
от ленено масло и определени видове риба. Препоръчителната
дневна доза в този случай е 1,5–3 г от Алфалиноленова киселина
(от ленено масло) и 0,5–1,8 г Докозахексаенова и Ейкозапентаенова
киселина от рибено масло.
Клинични проучвания на преживели сърдечна криза и инфаркт
показват, че всекидневното добавяне на Омега-3 към храната ги
е спасило от смърт, а при сърдечните кризи – спомогнало да се
избегне инфаркта.
При това приемът на Омега-3 от Алфалиноленова киселина, т.е. от
растителни източници като ленено и рапично масло, орехи и др.,
дава същите положителни резултати, както и от рибено масло.
Проучванията при жени също доказват, че рискът от коронарна
болест значително намалява при тези, които включват в храната
си риба и растителни добавки с Омега-3, като най-чувствително е
намален фаталният изход от коронарна болест на сърцето.
Други изследвания показват, че твърде многото Омега-6 по
отношение на Омега-3 води до излишък на Арахидонова
киселина (източник на „лошите“ ейкозаноиди), което съдейства за
възпалителни процеси и атеросклероза. От друга страна, Омега-3 и
нейните производни „добрите“ ейкозаноиди намаляват вискозитета
на кръвта (разреждат я) и риска от слепвания (тромбози).
В тази връзка проучване, направено с омега-3 източници, е
установило, че приемът им помага срещу инсулти, причинени от
тромби или натрупване на плаки в артериите, снабдяващи мозъка с
кръв. Приемът два пъти седмично на риба е доказал, че се намалява
рискът от инсулт с 50%. Но в същото време хора, които приемат над
3 г Омега-3 дневно – еквивалент на три порции тлъста риба дневно,
могат да повишат риска от хеморагичен мозъчен кръвоизлив – също
потенциално фатален вид инсулт. Но това се отнася преди всичко
за Омега-3 от рибено масло, докато тези от растителните масла, и
най-вече от лененото, не крият такава заплаха, защото организмът
сам си доставя от Алфалиноленовата киселина необходимото му
количество Ейкозапентаенова и Докозахексаенова киселина, т.е. той
ще произведе и усвои само толкова, колкото му е нужно от тези две
есенциални мастни киселини.
Омега-3 не само намалява риска от инфаркт, но също така намалява
и кръвното налягане. Добавки с 3 г и повече значително намаляват
кръвното налягане при хипертония.
Доказано е, че тези, които се придържат към Омега-3 диетата, имат
по-високи нива на „добрия“ холестерол (липопротеини с висока
плътност). Подобно е положението с ескимосите, които приемат
много големи количества Омега-3 мастни киселини, като освен че
имат по-високи нива на „добрия“ холестерол, те имат ниски нива на
триглицеридите (мазнини, които циркулират в кръвта).
В различни изследвания се посочва и друга закономерност при
приемащите добавки с Омега-3 – значително е намален „лошият“
холестерол (липопротеини с ниска плътност), едновременно с
намаляване и равнището на триглицеридите.
Всичко казано свидетелства за това, че Омега-3 мастните киселини
стимулират производството на редица важни хормони за човешкия
организъм, каквито са простагландините. Те възпрепятстват
образуването на съсиреци в кръвоносните съдове, съдействат за
намаляване на „лошия“ и увеличаване на „добрия“ холестерол, а
това допринася за профилактиката на риска от инфаркти и инсулт,
пази вашите съдове и сърце здрави и еластични.
Ленено масло Barlean’s
100% студено пресовано нерафинирано и нефилтрирано, извлечено
от подбрани сортове органични семена от лен, отглеждани в
екологично чисти райони на Америка.
Най-продаваният Омега-3 продукт в САЩ!
Product of U.S.A.
www.barleansbg.com