Киви расте у нас, издържа на -40

Мини киви, което издържа на температури до минус 40 градуса, се отглежда в пловдивското село Бяга. "Киви аргута" е запазило вкусовите качества на едрия плод, дори е по-наситено с витамини.
Негов стопанин е Любен Кумчев, който от 30 години произвежда разсад за дървото. Вкусният плод може да бъде видян на изложението "Цветна есен" в Пловдивския панаир. Любен е един от първите хора в страната, които започват да отглеждат този плод, а първите фиданки донася от Рим.
Най-много киви в България се отглежда около морето, както и в Сандански и Петрич. Според него във всяка градина може да се отгледа киви, важно обаче е да се спазва правилото да се засадят и женско, и мъжко растение.
Реклама
Реклама