Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/2331277 www.bgdnes.bg

Плъхове на шиш

Убиването на плъхове е традиционният поминък на бедните селяни в Мозамбик.
За мнозина от жителите на африканската държава единственото препитание е хващането и яденето на малки мишки. В лов и термичната обработка на дребните животинки участват всички членове на семейството. Най-често мъжете са тези, които с лопати, мотики и други оръдия трепят мишки в полето. В края на деня плячката се поставя в тава или на шиш, който се пече на бавен огън. Част от по-едрите гризачи се оставят върху горещ камък, за да поизсъхнат, след което от тях се прави нещо като луканка. Традицията повелява шишът да не пробива тялото на плъха по дължина, както се прави в Китай, а се захваща с две пръчки. Обикновено една порция съдържа седем-осем гризачи. Цената на деликатеса струва 30 американски цента. Най-големите клиенти на специфичната храна са шофьорите, които купуват печени плъхове на клечка като луди. В добрите дни продавачите на фастфуда печелят средно по $3, което е фантастична сума за стандартите на една от най-бедните страни на Черния континент.
Консумацията на мишки е и домашна традиция в Мозамбик. Задължението на жените е да приготвят деликатеса за вкъщи, като нерядко те правят яхния от плъхчета.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама