Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/20818244 www.bgdnes.bg

Алергологът д-р Владимир Шишков: Храната лекува стреса

Кокосовата вода е полезна алтернатива на бутилираните 

КОЙ Е ТОЙ

Д-р Владимир Шишков е специалист диетолог с над 20 години опит. Завършва Медицинския университет в Пловдив през 1990 г. Своята специалност "Хранене и диететика" придобива през 2014 г. Основните му интереси са в областта на храненето, диетологията, природната и анти-ейджинг медицина. Автор е на редица публикации в популярни издания, посветени на здравословното хранене и модерните хранителни добавки с доказан клиничен ефект.

Доли ТАЧЕВА

- Д-р Шишков, за какво да внимаваме при храненето през лятото?

- Най-големите рискове са свързани с хранителни интоксикации, токсикоинфекции и алергични реакции поради естествено увеличаване на консумацията на сезонни сурови плодове, зеленчуци, кореноплодни, ядки и др., по-бързото и лесно разваляне на продуктите от животински произход, както и на консумация на питейни води от непроверени замърсени открити източници (вкл. голяма част от чешмяните води). Друга група проблеми са свързани с прекалената консумация на висококалорични храни (сладки, мазни, тестени, свръхпреработени), които могат да нарушат нормалния метаболизъм в условията на един по-топъл и сух летен климат, както и да доведат до нежелано покачване на телесното тегло.

Реклама

- Кои храни да включим задължително в менюто си?

- Въпреки изброените рискове бих препоръчал сезонни плодове и зеленчуци, като добавим, разбира се, и качествена животинска храна (крехки птичи и червени меса, млечни храни, дивоуловени дълбоководни риби), както и малки, но необходими количества от качествени есенциални мазнини - маслини, авокадо, ядки, кокосово масло и др. Много е важно да се спазва добра хигиена при подбора и обработката на суровите и неопаковани зеленчуци, плодове, ядки, семена и т.н. и е добре да се киснат във воден разтвор с оцет или сода бикарбонат за 5-10 минути и да се изплакнат обилно с вода преди консумация.

- Как влияе сладоледът на организма?

- Класическият сладолед е на база млечни и яйчни деривати, които сами по себе си са добра среда за развитие на различни патогенни бактерии - салмонели, шигели, ешерихия коли и др., това, разбира се, крие своите рискове и изисква правилна обработка и съхранение на любимото на много хора лакомство. В сладоледа има още захари, емулгатори, ароматизатори, стабилизатори и др., като всяка една от тези съставки би могла да създава определени проблеми, свързани с различни метаболитни или други заболявания - напр. диабет, лактозна непоносимост, алергични реакции към млечни или яйчни белтъци или към някоя друга от споменатите съставки. Първоначалният охлаждащ ефект в горещото лятно време, съчетан с приятен и атрактивен вкус, лесно би могъл да предизвика прекомерна консумация и компрометиране на редица диетични режими.

- По колко пъти на ден или на седмица е добре да го хапваме?

- Препоръчвам да се консумира умерено и разумно. В най-общия случай може да се каже, че ако човек няма проблеми с теглото и поддържа един средноинтензивен разход на енергия, тогава спокойно би могъл да консумира една стандартна порция дневно, без да поема особени рискове за здравето си.

- По колко вода е полезно да приемаме в горещите дни?

- Препоръчва се количество от 30 до 40 мл на килограм тегло, като при горещо време и високоинтензивно физическо натоварване това количество би могло дори да се удвои. Никак не е без значение какви са произходът и качеството на водата - аз препоръчвам бутилирана вода с алкално pH между 8.0 - 9.0, която може да бъде изворна, трапезна или нискоминерализирана. Полезна алтернатива особено в жегите е кокосовата вода, която съдържа редица минерали.

- Колко на ден е препоръчително да бъдат храненията през лятото?

- Поради факта, че в топлото време се изразходва по-малко енергия за поддържане на постоянна телесна температура и базовият метаболизъм е на по-ниско ниво, в най-общия случай се препоръчва нискокалориен хранителен режим. Хубаво е да се наблегне на сезонни растителни храни. Подходящи са зеленчукови супи, бульони, зърнени каши, добре сварени бобови култури, чисти и крехки леки меса с богати зеленчукови гарнитури или салати, а от плодовете - ябълки, круши, сливи, праскови, кайсии, дини, пъпеши, горски плодове и т.н. От млечните продукти се препоръчват айран, таратор, извара, кисели млека с ниска и средна масленост. Добре е да се ползват щадящи кулинарни технологии - варене, печене, задушаване, готвене на пара, запичане с много малко мазнина. Препоръчва се и намаляване на порциите храна за сметка на хидратиращите течности. Полезен вариант за хидратация е добре изстудена вода с резенчета краставица, лъжичка джинджифил, пресен лимонов сок, няколко листенца свежа мента, които са оставени да престоят една нощ в хладилник.

Реклама

- Алкохолът през лятото опасен ли е?

- Прекомерната консумация на алкохол винаги крие рискове независимо от сезона, но умерена консумация в количество до 1 стандартна алкохолна единица (10-12 г чист 100% етилов алкохол) за жени и до 2 стандартни алкохолни единици за мъже дневно се смята за сравнително безрискова. Вариант за намаляване на рисковете особено при високоградусов алкохол е постепенното приемане, като между глътките алкохол се отпива вода, фреш, доматен сок или дори смути.

- Какво мислите за енергийните напитки?

- Смятам, че крият повече рискове, отколкото ползи за здравето, особено при честа и редовна употреба.

- С кои храни и напитки да ги заменим, за да имаме енергия?

- Аз се прекланям пред силата на майката природа, затова смятам, че отговорите на всички сложни въпроси, свързани с храненето, могат да бъдат открити в отдавна доказани практики, в древни медицински и лечебни школи като китайската медицина, индийската аюрведа, тибетските лечебни традиции, българската народна медицина. Те препоръчват огромен брой ободряващи и тонизиращи напитки - като започнем от всички видове класически чай (зелен, черен, бял и др.), преминем през качественото кафе и какао, напитките, базирани на билки - мурсалски чай, златен корен, жен-шен и т.н. Има и много видове нестандартни "кафе-напитки", базирани на лечебни гъби - рейши, шийтаке и др.

- Стресът може ли да бъде намален чрез храна?

- Не само че може, но според мен дори трябва да се използват по най-добрия възможен начин познанията на специалистите по хранене, за да се контролира и управлява най-масовият болестотворен фактор на XXI век - патологично повишения стрес. Част от споменатите билки и напитки са добре изследвани не само поради свойствата им да тонизират, но и възможностите да намаляват усещането за повишена тревожност, вътрешно напрежение, безпокойство и редица други неприятни симптоми. Смятам, че когато модерната медицина заработи в синхрон с постиженията на модерните науки, свързани с храненето, плътно ще се доближим до завета на Хипократ: "Нека храната бъде вашето лекарство, а лекарството ви да бъде вашата храна".

Четете още

Ирина Флорин е излекувала мъж от тежка зависимост с музиката си

Ирина Флорин е излекувала мъж от тежка зависимост с музиката си

Вили Марковска стана действащ психолог

Вили Марковска стана действащ психолог

Терапевтът Емилия Белчева: От стойката ни зависи здравината на органите ни

Терапевтът Емилия Белчева: От стойката ни зависи здравината на органите ни

Нутриционистът Георги Жеков:
Храната лекува всичко!
Нутриционистът Георги Жеков:
Храната лекува всичко!

Нутриционистът Георги Жеков: Храната лекува всичко!

Реклама
Реклама
Реклама