Появи се сладолед с вкус на лютеница и тиквеник

- Ближи традиционни храни
- Тони превръща също сутляшът и таратора в ледени изкушения
Доли ТАЧЕВА
Традиционната баница с тиква се превърна в сладолед! Родният десерт с всичките му съставки се топи под ледена форма в устата. Идеята е на сладкарката Тони Стоянова от Несебър.
"Изпичам корите с масло и ги слагам в сладоледа. В него има всички необходими съставки от традиционната рецепта - тиква, орехи, канела, всичко. Ние като българи имаме много малко десерти, иска ми се да ги популяризираме, затова реших да направя такъв сладолед", споделя пред "България Днес" майсторката на ледените десерти Тони.
Стоянова непрекъснато изненадва своите посетители с нови и нови вкусове. Занимава се с това от 27 години и е измислила над 100 вида сладолед. Сред тях са с вкус на мляко с ориз, на козунак, на мастика, на синьо сирене и смокини, дори и на пуканки.
"Този с козе сиренето и крушата е много хубав. Бях правила с ласаби преди време. Понеже правих сладко от червено цвекло, и ми хрумна, че мога да направя и такъв сладолед. Изпекох цвеклото и го превърнах в студен десерт, подсилих го с вариегато (б.а. - ярко оцветен сос) от цвекло и се получи много добре. Сладоледите, които правя, са здравословни - без захар, без глутен, с истински продукти", разказва още Тони.
Сладоледът определено е едно от най-предпочитаните лакомства в горещите летни дни. Стоянова доказва, че вкусът на леденото изкушение може да бъде не само сладък, но и солен. Сред най-нестандартните й предложения са също и този с вкус на лютеница и на таратор. В студената супа единствената съставка, която липсва, е чесънът, защото, ако добави такъв, рискува да умирише цялата витрина, в която съхранява шедьоврите си.
"С годините идеите ми идват от клиентите, те много ме предизвикват", издава майсторката.
Сладкарката споделя, че има нови идеи за това лято, но няма да ги издава още. Тони предлага и сладолед специално за домашни любимци, който е изцяло съобразен с хранителните им навици.