Ето каква е цената на празничната трапеза за Великден

В неделя – Великден, ще седнем на празничната трапеза. Великденският пост приключва и по традиция на масата има яйца, козунак, агнешко и зелена салата.
Кореспондентите на bTV провериха къде трапезата ще ни излезе най-скъпо – в Ямбол, Враца или Бургас.
Проверката ни започва в от Бургас, с най-скъпия продукт. За избора на агнешко месо се отправяме в специализиран магазин.
Цената на агнешкото месо е с 10% по-висока в сравнение с миналата година, казват търговците – около 24 лв. за килограм.
Отправяме се към зеленчуковия пазар, за да купим продукти за салата. Зелена салата, лук и репички струват общо около 5 лв.
Обикновен козунак откриваме на цена от 3 лв. Продължаваме с покупката на яйца. Българско производство от свободни кокошки струват по 55 ст. за брой.
И равносметката – в Бургас продуктите за великденската трапеза ни излязоха 37,50 лв.
След това проверяваме колко ще струват тези продукти в Ямбол. Пред щандовете за агнешко има опашки, търсенето е голямо и още в петък месото свършва. Цените са: 23 лв. – за плешка, 25 лв. – за бут.
Яйцата са от 36 до 50 стотинки за бройка, според размера. Козунаци има и за 4 лв., и за 20 лв.
В Ямбол зеленият лук и зелената салата са не цуна мужд 1 лв. и 1,50 лв., репичките – до 2 лв.
Финалната сметка за основните продукти по Великден – килограм агнешко, десет яйца, козунак и зелена салата, е малко под 40 лв.
Във Враца има ръст на цените преди Великден. На пазара салата стига 1,50 лв., връзка пресен лук – 1,30 лв.
Десет яйца от пазара с големина XL излизат по 50 стотинки бройката. Ако ги купите на кора – са с по 5 стотинки по-евтини. Гарантират, че са български.
Най-голяма е разликата за основния продукт на трапезата – агнешкото. Има месарници в града, които продават месото за над 30 лв. килограма. Избираме една, в която независимо от това дали купуваш плешка или бут, цената е твърдо 28.
И така във Враца връзка лук, салата, десет яйца и килограм българско агнешко тази година на прага на Великден ще струват общо около 35 лв.