Пригответе най-вкусната новогодишна баница с късмети
- Рецепти за два новогодишни кулинарни шедьовъра
- В първия вариант се слага кашкавал и семолина, във втория - цедено кисело мляко и сода бикарбонат
Какво е новогодишната трапеза без традиционната баница с късмети? Със сигурност нещо, което всеки уважаващ себе си домакин не бива да допуска.
За една от най-предпочитаните рецепти за новогодишна баница с късмети са необходими 50 г краве масло, 8 точени кори и сол на вкус. За тестото трябват 90 г семолина (грис от твърда пшеница), 130 г брашно (и още за замесване), две яйца, половин с.л. оцет и 1 ч.л. сол. Докато за плънката си пригответе 200 г краве сирене и 200 г кашкавал.
Семолината, брашното, яйцата, оцетът и солта се смесват. Замесва се твърдо тесто, слага се в чиста купа и се оставя да почине 30 минути.
След това се разделя на 8 части, които се разточват върху набрашнен плот на много тънки кори.
В дълбока тенджера се наливат 4 л подсолена вода и щом заври, в нея се пускат корите, готвят се за кратко, изваждат се от съда и се подсушават.
Плънката се приготвя, като сиренето се натрошава и се смесва с настъргания кашкавал. Маслото се разтопява.
Тавата за печене се намазва с масло и в нея се подреждат 4 точени кори, като между тях също се маже с масло.
Върху точените кори се подрежда пласт домашни кори, мажат се с масло и се поръсват с част от плънката. Реди се така, докато свършат домашните кори.
Накрая баницата се покрива с останалите 4 точени кори, като между тях се маже само с масло. Отгоре също се мажат с масло.
Баницата се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна, до готовност - около 30-40 минути.
Поднася се с късметите.
Ако сте привърженици на витата баница, може да я приготвите със следните продукти: един пакет кори, 300 г домашно сирене, 2 с.л. цедено кисело мляко, 300 г. кисело мляко, 3 яйца, щипка сода бикарбонат, 1 к.ч. олио, 1 с.л. масло.
Разбийте яйцата с цеденото и киселото мляко, поръсете содата и хубаво разбъркайте.
Разтворете пакета и както са сгънати, разпънете едната голяма обла кора и разрежете на 2, а може и на 3 части. Намажете всяка част с млечната смес, поръсете със сирене и олио.
Навийте на рехаво руло и леко усучете. Сложете хартия за печене на тавата, намажете с олио и започнете да подреждате, като първото руло свиете в центъра, а другите около него.
Отгоре сложете парченца от маслото, късметите може да пъхнете в рулцата, като ги завиете с фолио, а може и да се поставят отгоре на баницата.
Печете новогодишната баница в загрята фурна на 180 градуса до зачервяване.