Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/19199611 www.bgdnes.bg

Момичето от двулевката Кина Гърбова: Вярвам в младите, те ще оправят държавата!

"Винаги гласувам и вярвам в младите хора. Те са тези, които ще оправят нашата държава, ще тръгнем към по-добро." Това каза момичето от банкнотата 2 лева по времето на социализма - Кина Гърбова, която вече навърши заветните 80 години.

"Еврото не ме плаши. Хората трябва с радост да го приемат, защото това е бъдещето. Не е нужно да се връщаме назад. Ето, слушах как хората, които разбират, говорят, че като приемем еврото, ще имаме по-ниска инфлация и по-ниски лихви. Защо това да е зле за народа." 80-годишната жена чете и се информира за всичко, което се случва в политиката, и уточнява, че влизането на еврото не е изненада, а нещо, което е програмирано да стане още през 90-те. "Тогава нали влезе валутният борд и приехме германската марка и още тогава еврото беше в проект след това."

Реклама

Симпатичната Кина е единственият човек от народа, чийто лик някога е бил върху българска банкнота. Нейна снимка краси двулевката в продължение на 34 години - от 1962 до 1996 г. Пенсионерката от Сухиндол, която е най-известната личност в малкото градче и негов почетен член, споделя с огорчение, че не е спечелила нищо повече от любовта на хората. С днешна дата тя оцелява с минимална пенсия и вдовишките от покойния си съпруг Иван. Двете й дъщери я навестяват от Плевен, внуците също и добре, че са те, за да преживява възрастната жена.

Любопитно е да се отбележи, че Кина е много популярна и в Лондон. Нейният лик се пази в Британския музей, един от най-големите в света. Там всеки посетител може да види най-дълго използваната българска банкнота, а именно тази с гроздоберачката Кина, чието лице е редом до банкнота от 500 лева с образ на малкия цар Симеон II, издадена през 1943 г.

"Отказвам да се снимам в реклами. Две банки преди време искаха. Не ми се занимава с показност, но продължавам да работя и на моите години", казва Кина.

Четете още

Натали Трифонова побърка Велико Търново за вота

Натали Трифонова побърка Велико Търново за вота

Асен Блатечки реши отново да гласува, след като не подкрепяше никого години наред

Асен Блатечки реши отново да гласува, след като не подкрепяше никого години наред

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама