Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/19188976 www.bgdnes.bg

Княгиня Калина се спихна

*Последният български монарх бил погребан в гората край Казичене? 

*Митрофанова ръкопляска бурно на премиерата на "Цар Борис Трети Освободител" 

Княгиня Калина се появи вталена до неузнаваемост на премиерата на документалния филм за дядо си - "Цар Борис Трети Обединител", в балната зала на бившия царски дворец в София. От напращелите мускули на щерката на Симеон Втори нямаше и следа, убеди се отблизо "България Днес".

Реклама

Царската щерка бе облечена съвсем скромно - във всекидневно сако и семпла черна пола, а черните й ботинки бяха дори леко износени. Синът й бе уважил премиерата на лентата, "дело на живота" на историчката и документалистка Малвина Господинова, в официален черен костюм, но в холивудски стил - обут с маратонки. В същия тоалет се появи и съпругът на Калина - Китин Муньос, видя вестникът. Самият Симеон Сакскобургготски бе надянал за важното събитие черен редингот, както подобава на наследник на прочута династия.

Филмът, събрал в най-тържествената зала на някогашния дворец половината родни владици, предвождани от самия патриарх Даниил, е посветен на 130-ата годишнина от рождението на цар Борис Трети. От първия ред бурно ръкопляска на приветствените слова председателят на фондация "Българска памет - братя Диневи" и руската посланичка Елеонора Митрофанова. С нескрит интерес тя изгледа от край до край лентата, в която не е пропуснат фактът, че последният български монарх е кръщелник на убития от болшевиките Николай Втори Романов. Един от героите във филма е 91-годишният д-р Борис Комаров, председател на Руското дворянско дружество в България и син на изтъкнатия пианист, композитор и пръв откривател на Лили Иванова Евгений Комаров. Във филма д-р Комаров присъства с трогателен спомен за руските бежанци от Октомврийската революция у нас, на които цар Борис Трети е дал подслон и осигурил достойни условия на живот.

В "Цар Борис Трети Обединител" най-голямо място заема разговорът на създателите му с неговата дъщеря - Мария-Луиза. И тя, и брат й смятат, че "около смъртта на баща им има нещо зловещо". Мария-Луиза не може да забрави кончината на царя, който по нейни думи и на Симеон Втори бил "много нежен и грижовен баща". В един момент сестрата на бившия премиер аха да спомене кой може да е вероятният отровител на цар Борис Трети, но нейните събеседници светкавично се намесват и тя не се доизказва. Но намекът й е съвсем прозрачен за зрителите.

Централно място в документалната лента е отделено на поругаването на гроба на последния български владетел в Рилския манастир. Екипът е открил неизвестни досега свидетелства и снимки. Мария-Луиза си спомня, че "по тъмно, какъвто е табиетът на комунистите", на Велики четвъртък през 1946-а саркофагът на баща й е бил изваден от гроба му в обителта и пренесен с камион в двореца "Врана". На тържествената литургия в Рилския манастир тогава са присъствали Георги Димитров и Вълко Червенков. "Когато игуменът произнесъл името на царя в молитвата си, Георги Димитров нещо изръмжал", разказва във филма проф. Георги Марков. И още на другия ден в църквата на обителта влетяла някаква девойка, която напирала да разбива с чук гроба на цар Борис Трети, но игуменът категорично се възпротивил. И въпреки това новите големци решили да скрият от народа, стичащ се за поклонение пред "вечния дом" на царя, неговите тленни останки.

Според една от версиите, разказани в лентата, след като през 1954 г. по нареждане на властите параклисът, до който е препогребан цар Борис Трети, е превърнат в барака за земеделски сечива и инструменти, саркофагът му отново е изровен и отнесен в незнайна посока. "Един мъж от Казичене твърди, че царят е погребан в гората край селото. И наистина видях на посоченото от него място стара плоча. Но дали това не е легенда, не мога да бъда напълно сигурен", споделя във филма български историк.

Четете още

Треньорът Ричи Величков: Калина и Муньос спряха да тренират

Треньорът Ричи Величков: Калина и Муньос спряха да тренират

Треньорът на княгиня Калина дарява кръв

Треньорът на княгиня Калина дарява кръв

Княгиня Калина облече рокля като трибагреника

Княгиня Калина облече рокля като трибагреника

Симеон Сакскобургготски качи внука си на Паметника на свободата

Симеон Сакскобургготски качи внука си на Паметника на свободата

Реклама
Реклама
Реклама