Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/19188579 www.bgdnes.bg

Професор Николай Дойнов, председател на Съюза на народните читалища: Борим се да създадем календар на будителите

Министерството на културата да стане вносител на постановление в Министерския съвет, с което това да стане държавен акт 

Кой е той

Николай Дойнов е български поет, публицист и общественик. Носител е на орден "Св. св. Кирил и Методий" първа степен. Автор на 15 книги, превеждан на различни езици. Председател на Съвета на настоятелите на Стопанска академия "Д. А. Ценов", Свищов.

Реклама

- Професор Дойнов, как ръководеният от вас Съюз на читалищата и вие лично се подготвяте за Деня на народните будители?

- Инициирах научна конференция на тема "Будителите - памет и бъдеще", която бе мощно подкрепена от ректора на Великотърновския универститет проф. Димитър Димитров и ще я проведем съвместно с тях на 29 и 30 октомври в град Велико Търново. Помолих г-жа Илияна Йотова да вземе участие в конференцията и тъй като темата е близо до нея, тя се съгласи и от нея очакваме вдъхновено слово за народните будители. В разискванията и докладите ще вземат участие много учени - историци, филолози, културолози.

Конференцията ще е началото на нещо по-мащабно, нещо, което се отнася до паметта за будителите - изграждането на календар, който да стане национално достояние.

- Това изглежда много ангажиращо, особено в такива трудни времена като днешните... Имате ли и друга подкрепа?

- Така е, но да не забравяме, че именно вследствие на пораженията във войните през първите десетилетия на двайсти век темата за достойните българи излиза на преден план. Наричат ги "достойни", тъй като те са онези светли имена в пантеона на България, които могат да вдъхновяват и водят след себе си поколенията.

По-късно им се дава званието "народни будители". И да, целта на тази конференция е да вдигне темата за будителите високо, тъй като тяхното дело е безсмъртно. Подкрепени сме от Министерството на културата, което е изключително важно не само за нас, но и за цялото ни общество.

Реклама

- Кои са будителите според вас?

Бих могъл да изброя редица имена, правил съм го, но днес ми се струва, че е по-важно да очертаем образа на будителя, неговия код, неговата фигура в живота на България. Според мен той е и книжовник и революционер, той е учен и благодетел, той е хем гневен, хем сладкодумен, той е основател на читалища, дарител на черкви. Той изпраща българчета да се учат в странство, но и заклева своите братя пред камата и пищова. И животът, и смъртта му служат за вдъхновение и пример.

- Как ще развиете по-нататък резултатите от научната конференция?

- Вървим към създаването на една смислова точка, в която ще поканя учени, историци, хуманитарсти, българисти, писатели и общественици, за да дискутираме образа на Будителя и чак след като изясним неговия профил, ще тръгнем към отделните имена. Например към момента от популярния ни паноптикум липсват видните читалищни дейци като Кръстю Пишурка, Добри Войников и др.

- В интернет се тиражира един голям списък с будителите на България. В него са включени цар Симеон Велики, светите братя Кирил и Методий, св. Климент Охридски, Черноризец Храбър...

- Това е дълбоко погрешно и проблемът, че децата ни се учат на това. Цар не може да е будител, нека не ставаме смешни. В тази връзка днешното време създаде лингвистичната недомислица "Будител на годината", която има различни формати "Будител на месеца","Будител на тримесечието" и т.н...

Нямат никаква спирачка жадните да бъдат будители. Даже, представете си, тече кастинг! Всеки може да номинира всеки за титлата. И титлата отива прииииии... замълчи сърце!

- Ще успеете да съхраните званието "будител"?

- Ще се борим да създадем календар на будителите и всеки от тях да има свой ден. Например ден на народния будител Матей Преображенски, ден на народния будител Софроний Врачански и т.н.

Като станем готови с цялостната разработка, ще предложим на Министерството на културата, което изцяло ни подкрепя в нашата работа, да стане вносител на постановление в Министерския съвет, с което този календар на будителите да стане държавен акт. Нямаме обратен път, защото, нека цитирам част от писмото на бележитите българи до министър Стоян Омарчевски за будителите: "Те са ни спасили и направили народ. Тях трябва да почитаме, от тях само ще се научим как да се оправяме сега, и утре, ако потрябва".

Отдолу са подписите на Иван Вазов, Стилиян Чилингиров, проф. Беньо Цонев, Михаил Арнаудов, проф.Иван Георгиев, Адрияна Будевска и много други.

А това е значимо.

Реклама
Реклама
Реклама