Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/19182221 www.bgdnes.bg

Психиатърът д-р Веселин Герев: Смяната на часа може да ни обърка на изборите

Връщането на стрелките е предпоставка за грешки в бюлетините, тъй като ще сме неадекватни и дезориентирани, коментира специалистът 

Смяната на часа и връщането на стрелките с един час назад може да ни обърка и да правим грешки на парламентарните избори в неделя.

Реклама

Това твърди пред "България Днес" уважаваният психиатър д-р Веселин Герев по повод преминаването към зимно часово време в нощта на събота срещу неделя.

На 27 октомври 4 часа сутринта трябва да преместим часовниците с един час назад. С навлизането на модерните технологии това се случва автоматично и няма нужда да ставате през нощта, а реално на сутринта, когато се събудите, телефонът ви вече отчита актуалното време.

"Хората си казват, че ще спят един час повече, но реално се получава, че ще започнете да ставате един час по-рано. Неслучайно много проучвания сочат, че в понеделник след смяната на часовото време катастрофите при здрави хора се увеличават с 50%. Особено в следобедните часове, когато се прибирате от работа. Защото по т.нар. старо време те вече са си били вкъщи и се отпускат, а при новото им се налага да шофират", обяснява Герев.

По думи на специалиста смяната на часа може да окаже влияние върху гласуването ни за народни представители в неделя.

"Не за пръв път изборите съвпадат със смяната на часа, което ме навява на мисълта, че това може и да не е случайност. Сутринта в деня на вота заради местенето на часовника ще бъдем неадекватни и дезориентирани, като е възможно да направим грешки при зачеркването на бюлетините или да действаме механично, без да осъзнаваме какво правим", каза още пред вестника психиатърът.

За последно парламентарни избори и смяната на час съвпаднаха на 26 октомври 2017 година, когато отново местихме стрелките, но с един час напред, за да преминем към лятното часово време.

Според Герев смяната на часа е тормоз върху психиката на хората и влияе негативно на биотонуса на човека.

Реклама
Реклама
Реклама