Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/19162211 www.bgdnes.bg

Стана ясна причината за визитата на Грета Тунберг в София

Обеща ми да прочете за делото срещу пускането на VII и VIII блок на АЕЦ "Козлодуй"

"Грета Тунберг ми каза, че е в София на гости." Това сподели за "България Днес" Харалампи /Хари/ Аничкин, актьор, детски писател, икономист, предприемач, син на именития преводач и бивш директор на "България филм" Харалампи Аничкин. В неделя следобед Аничкин-син пусна уникална обща снимка с Грета Тунберг в центъра на столицата.

Реклама

"Срещата ни наистина беше съвсем случайна", добави актьорът. Той не е имал никаква информация за визитата на 21-годишната шведска екоактивистка у нас. Първата мисъл, която обаче му хрумнала, когато я разпознал, че пребиваването й в България най-вероятно е свързано с делото срещу незаконното според Петър Кърджилов и адвокат Александър Кашъмов пускане на VII и VIII блок на АЕЦ "Козлодуй" без необходимата документация.

"Вървяхме с жена ми по бул. "Дондуков" и към ъгъла с ул."Будапеща" виждаме едно нисичко момиче със слушалки в ушите. Зад него вървяха двама младежи, които си гледаха в телефоните. Стори ни се, че момичето е Грета Тунберг. Двамата се спогледахме и жена ми каза: "Да, това е тя!", разказа за вестника Хари Аничкин.

Той решил да настигне момичето и да го попита дали наистина е известната боркиня срещу глобалното затопляне, или само прилича на нея. "Забързах се, младежите бяха вдигнали глави от телефоните и ги чух да казват: "Грета Тунберг, Грета Тунберг!". Настигнах момичето, извиних се, ако съм сбъркал, и го попитах дали случайно не е Грета Тумберг. "Сори!", каза момичето и свали слушалките от ушите си, явно мислейки, че трябва да се отдръпне, за да мина. Но чу въпроса ми и потвърди, че е Грета Тунберг", разказва Хари Аничкин-джуниър.

"Попитах я дали не е в България по повод на делото срещу пускането на VII и VIII блок на АЕЦ "Козлодуй", което водят моят приятел д-р Петър Кърджилов и адвокат Александър Кашъмов. Грета отговори, че е в София на гости. Но обеща, че ще потърси да прочете за това дело", твърди актьорът бизнесмен.

На кого точно гостува шведката, не е ясно.

За "България Днес" Харалампи Аничкин довери и че шведската екоактивистка му се сторила "много симпатична и мила". "Заприлича ми на главната героиня от моята книга за приключенията на Лили Мон - в Страната на портокалите, в Страната, където знаят всичко. И се пошегувах, че Грета е като Лили Мон, в Страната, където всички разбират от политика", каза предприемачът писател.

В социалните мрежи пишат, че Грета влязла нелегално у нас

Социалните мрежи буквално завряха от коментари, след като Хари Аничкин-син помести фотоса с Грета Тунберг. Потребител с име Лора Първанова предизвика реална тревога с поста си във Фейсбук, че шведската боркиня срещу глобалното затопляне... е влязла нелегално в страната ни.

"Току-що дойдоха от Гранична полиция, издирват Грета Тунберг? Аз реагирах с: "Шегувате се!", а те: "Не, ни най-малко. Влезнала е в страната и по последна информация е слязла на Централна гара и в момента се укрива, затова я издирваме из околните хотели и хостели..." Еми... не е при нас, ако някой я мерне, да каже", написа потребителката.

Четете още

Любо Нейков иска Алекс за новата Грета Тумберг
Любо Нейков иска Алекс за новата Грета Тумберг

Любо Нейков иска Алекс за новата Грета Тумберг

Излезе новият брой на списание TREND
Излезе новият брой на списание TREND

Излезе новият брой на списание TREND

Реклама
Реклама
Реклама