Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/19002216 www.bgdnes.bg

Черни лешояди от Испания се заселват в Родопите

*Хищните птици изчезват у нас преди 31 години 

*Шест екземпляра пътуват 36 часа с микробус, адаптират се успешно 

Черните лешояди се завърнаха в Източните Родопи след 31 години отсъствие!

Грабливата птица изчезва през далечната 1993 г. заради масовото използване на отровни примамки за борба с лисици и вълци. Много птици от този вид стават неволни жертви, изяждайки месата, в които са поставени отровите. По това време все още е известно и бракониерството, което допринася за унищожаването на лешоядите. Благодарение на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) тази година България се сдобива с 6 нови екземпляра, с което възстановява изчезналата популация.

"Животните са дарение за страната ни от Испания. Те са спасени и транспортирани у нас, тъй като в Испания броят им е нарастващ и те нямат чак такава нужда от тях", сподели за "България Днес" Волен Аркумарев от БДЗП.

Реклама

Подарените видове пристигат в страната след 36-часово пътуване с микробус. За радост на всички екземплярите се адаптират успешно в Източните Родопи.

"Те се чувстват добре, все пак са се срещали естествено преди около 30 години. Един от най-големите ни успехи е, че птиците не се привлякоха от по-голямата колония в гръцката част на планината и останаха тук. Пернатите са под постоянно наблюдение, тъй като ги следим с джипиес предаватели. По този начин разбираме какво се случва с тях и елиминираме или намаляваме евентуалните опасности, които могат да застрашат живота им. Работим и с ловците, като имаме наръчник, в който е обяснено как да се различават застрашените видове от тези, които са подходящи за обстрел", разказа Аркумарев.

Новите екземпляри обитават долината на река Арда заедно с белоглавите и египетските лешояди. Някои от птиците вече създават своите първи поколения и продължават да обогатяват биоразнообразието в България.

Четете още

Излюпи се първото яйце от лешояд у нас

Излюпи се първото яйце от лешояд у нас

Египетският лешояд Фердинанд загина от токов удар

Египетският лешояд Фердинанд загина от токов удар

Второ белоглаво лешоядче се излюпи в Стара Загора

Второ белоглаво лешоядче се излюпи в Стара Загора

Огромна градушка уби бебе лешояд

Огромна градушка уби бебе лешояд

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама