Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/18811979 www.bgdnes.bg

Лекари спасиха 34-годишната Галя от тежка болест

В "Света Екатерина" излекуваха врачанката от синдром на Лешникотрошачката след две години болки и болнични обиколки 

"Живея втори живот без ужасяващите болки, които две години ме измъчиха. Благодарна съм на лекарите, върнах се на работа и съм нов човек."

Реклама

Това споделя пред "България Днес" Галя Стефанова от Враца. 34-годишната жена преминава през истинска болнична одисея, преди да открие точното място - болница "Света Екатерина" в София, и точните лекари, ръководени от проф. Валентин Говедарски, които да я спасят от рядката вродена болест синдром на Лешникотрошачката.

От 2022 г. Галя изпитва постоянна болка в левия фланг под реброто, която не се повлиява от никакви медикаменти. Болката е съпроводена с кръв в урината и невъзможност да се храни пълноценно, тъй като при прием на минимално количество храна изпитва силна тежест в стомаха.

Състоянието й налага търсене на специалист. Младата жена посещава невролог и гастроентеролог, но те така и не установяват причината за проблема.

"Сестра ми ме насочи към съдов хирург в Плевен, където тя завърши Медицинския университет", разказва Галя.

След скенер й се поставя диагноза синдром на Лешникотрошачката. Лечението, което й се предлага, е минимално инвазивно, чрез поставяне на стент в бъбречната вена, която е притисната анатомично. Процедурата, обаче не дава нужния резултат, тъй като шест месеца по-късно се установява, че стентът има стеснение, прави се опит за разширяване с балон и се поставят още два стента.

Реклама

След интервенцията Галя продължава да изпитва нетърпими и постоянни болки, което я кара да търси спасение в София. Намира клиника в столицата, в която известен австрийски хирург оперира пациенти със сложна сърдечно-съдова патология. Той прилага оперативно лечение чрез отстраняване на стентовете и прави байпас операция, която има за цел да дренира кръвта от левия бъбрек и тазовите вени.

Операцията не дава резултат. Симптоматиката се влошава и болките на Галя стават все по-силни и не отшумяват.

Тогава нейна приятелка я насочва към екипа на проф. Валентин Говедарски, началник на Клиниката по съдова и ендоваскуларна хирургия в многопрофилната болница "Света Екатерина", който има най-голям опит в лечението на синдром на Лешникотрошачката.

След записване на час за консултация и преглед младата жена е приета за лечение.

Съдовите хирурзи на "Света Екатерина" решават да пристъпят към оперативно лечение, което е уникално за България.

Още на първия ден след операцията Галя забравя за всички болки, започва да се храни и раздвижва без проблем. На третия следоперативен ден е изписана от "Света Екатерина" с липса на всякаква болка и изключително намаление на венозния застой.

Днес Галя е изключително благодарна на целия екип за професионализма и положените грижи. След две години на болки и страдания 34-годишната жена се връща към живота с пълни сили и с готовност да сбъдва мечтите си. Както и на работа в завод в Ботевград, където работи на една от машините и престоят й там е свързан с много динамика.

Синдромът на Лешникотрошачката е вродена рядка съдова малформация. Заболяването представлява притискане на лявата бъбречна вена, отговорна за кръвоснабдяването на червата, и може да има нарушение в дренажа на левия бъбрек и яйчник.

Болестта засяга предимно млади жени. Симптоматиката се изразява в тазова болка, кръв в урината и болка в лявото подребрие.

Реклама
Реклама
Реклама