Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/18522563 www.bgdnes.bg

"Златният" Огнян Ганчев с трансплантирано сърце: За 3 месеца изгубих сърцето си след грип

Коравият мъж спечели два златни и три сребърни медала на Европейското първенство за трансплантирани в Лисабон

Шампион в плуването и бадминтона, алпинист, покорил връх Монблан (4810 м) и с амбицията да изкачи и Елбрус (5642 м), доказан майстор №1 на домашната кайсиева ракия е Огнян Ганчев от шуменското село Осмар. Коравият мъж спечели два златни и три сребърни медала на Европейското първенство за трансплантирани в португалската столица Лисабон преди броени дни.

Реклама

Ганчев, който е с трансплантирано сърце, завоюва злато в плуването на 100 метра бруст и 100 метра гръб, както и сребро в плуването на 50 м бруст, 50 метра гръб и в турнира по бадминтон. Петте отличия Ганчев добавя към досегашните си 5 златни, един сребърен и един бронзов медал по плуване, бадминтон и лека атлетика, спечелени на две световни и четири европейски първенства за трансплантирани.

"Очаквах тези медали, защото тренирах усилено преди европейското първенство. Имах възможност да плувам в басейн в Шумен и положих много усилия. Благодарен съм на всички, които ме подкрепят през годините", сподели пред "България Днес" по телефона от Португалия Ганчев.

Целта на Огнян и този път е ясна - да се акцентира на темата за трансплантациите и нуждата от промяна в законодателството, която да отпуши проблема у нас. В листата на чакащите от години бройката варира около 1000 души и обществото все още е резервирано в голямата си част към каузата.

"В страни като Хърватия и Испания проблемът е решен и там почти няма чакащи", посочва Ганчев и добавя, че близките на хора в мозъчна смърт биха могли да дават съгласие за даряване на органите, с което да се спаси животът на осем души, вместо здравите органи да изгниват в земята. А държавата да помисли върху законодателни промени за насърчаване и облекчаване на процеса.

Бащата на три деца, който е изключително сърцат и в буквален, и в преносен смисъл, живее втори живот, след като преди 17 години най-важният орган спира да изтласква кръвта достатъчно силно, за да живее нормално.

Реклама

"Случи се, след като боледувах от грип и с много висока температура. Получих усложнения, лежах в болницата във Варна и за 3-4 месеца изгубих сърцето си", сподели пред вестника мъжът от шуменското село Осмар.

Лекарите му дават две години живот. Тогава започва обратното броене и всеки ден Огнян отмята оставащите му минути.

"Звънях на всички приятели и познати, за да се сбогуваме. Казвах им, че си отивам и искам да си кажем последни думи. Нямаше драма, нито рев и сълзи. Даже приготвих буре с вино, за да го изпият близките за помен, като ме няма вече", разказва с чувство за черен хумор Ганчев.

Оказва се, че животът го иска и няма да го пусне толкова лесно. Бързо е открит трупен донор, чието сърце съвпада с параметрите на това на Огнян. Направена е успешна трансплантация в болница "Света Екатерина" в София, а малко по-късно мъжът стъпва на връх Монблан, който е висок 4810 м.

"Отказвах да си отида и продължавам. Пия по около 10 000 хапчета на година през определени часове. Имам прекрасни съпруга и три деца - двама синове и една дъщеря. Сега мечтата ми е да изкача връх Елбрус, но нямам толкова пари, а с мен трябва да се качи лекар и още един човек, който да носи скъпа екипировка и оборудване", разказва трансплантираният атлет.

Огнян, който е национален състезател по спортно ориентиране, е и доказан и уважаван майстор на домашната ракия.

"Спечелих първо място на ракиен фест за кайсиева ракия, а сливовата ми е в Топ 10 на България", сподели борбеният и всеотдаен мъж, чиято мечта освен Елбрус е да посети Австралия и да прегърне абориген.

И допълва:"Приготвям и традиционния осмарски пелин, който е всеизвестен. Пийвам си и ракия, и пелин напук на душманите и може би заради това живея толкова дълго вече", смее се Ганчев.

Реклама
Реклама
Реклама