Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/18400222 www.bgdnes.bg

Кардиологът доц. Пламен Кръстев: Носете светли дрехи в жегата

Слагайте шапка и по възможност не излизайте между 10 и 17 ч. 

"Заменете тъмните дрехи със светли в горещините. Препоръчвам повишен прием на течности - най-вече на вода, ограничаване на излизането навън между 10 и 17 ч. и носене на шапка за избягване на вредното влияние на ултравиолетовите лъчи."

Тези съвети даде пред "България Днес" кардиологът доц. Пламен Кръстев. Специалистът от Университетската болница "Света Екатерина" е категоричен, че всяка осезаема промяна на времето води до рискове за сърцето и неговата функция. Още повече когато градусите навън водят до жълт или оранжев код за опасна жега.

Реклама

"При мен идват пациенти най-често с оплаквания от гръден дискомфорт, недостиг на въздух, задух, обща отпадналост, лятна умора. Често те са провокирани от минимална физическа активност, които след почивка отшумяват", посочва експертът и препоръчва страдащите от сърдечно-съдови заболявания поне веднъж годишно да отидат при лекуващия си лекар, като съобразяват и прецизират съответните терапии.

Кардиологът съветва диабетиците два пъти годишно да посещават както кардиолог, така и ендокринолог, тъй като връзката между двама специалисти е много важна.

"Основният проблем е липсата на здравна култура и профилактика. Стресът и затлъстяването особено - две трети от хората са с наднормено тегло. От тях една трета са пред диабет", посочи доц. Кръстев.

Задълбочава се мрачната тенденция да бъдем първенци по смъртни случаи от сърдечно-съдови заболявания в Европа.

"Налага ни се често да бъдем и психолози, за да убеждаваме пациентите в сериозността на проблема. За да не се случва след 3-4 години да дойдат отново за помощ и да се окаже, че вече сме с вързани ръце, без да имаме възможност да помогнем", разказва още експертът от болница "Света Екатерина".

Четете още

Жегите мъчат Минчо Празников

Жегите мъчат Минчо Празников

ЖЕГА! В Русе живакът премина 40 градуса на сянка

ЖЕГА! В Русе живакът премина 40 градуса на сянка

Рекорд! Пътничка измери 48,2 градуса в пловдивски рейс

Рекорд! Пътничка измери 48,2 градуса в пловдивски рейс

Маргарита Хранова: Стойте си вкъщи в жегата!

Маргарита Хранова: Стойте си вкъщи в жегата!

Реклама
Реклама
Реклама