Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/18267185 www.bgdnes.bg

Сърби "превземат" закрито училище

Нова съдба за бившето школо в с. Паволче до Враца 

Вместо прокламирания първи у нас патриотично-духовен център, там ще се учи туризъм 

Обрат претърпя идеята сградата на бившето основно училище във врачанското село Паволче да се превърне в първия Национален център за православно, екологично и патриотично образование в страната.

Реклама

Още през 2019 г. с 28 гласа "за" е прието решението за даряване сградата на бившето школо "Христо Ботев" на просветното министерство, което да инвестира над 1 милион лева за създаването на първия в страната Национален център за православно, екологично и патриотично образование. До решението се стига след постъпило писмо от страна на тогавашния министър на образованието - Красимир Вълчев, с искане за дарение на сградата на вече нефункциониращото учебно заведение.

В рамките на сесията кметът Каменов заявява, че това е възможност Враца да е първата община в страната с пилотен образователен модел. Желанието на жителите на населеното място е сградата да бъде обновена и в нея да се обучават млади хора от различни населени места в България.

Идеята на кмета Калин Каменов и министър Вълчев е в Националния център да се провежда възпитателна програма за учениците от цялата страна, в подходяща среда и напълно обновена материално-техническа база.

Програмата трябваше да включва православни образователни дейности в църквата "Св. Иван Рилски", която се намира в непосредствена близост до училището, екологични дейности, за които местностите в района предоставят достатъчно възможности, патриотични дейности, съобразени с богатото културно-историческо наследство в района, както и туристически маршрути, които учениците ще посещават организирано с автобус на центъра или придвижвайки се пеша по екопътеки и по част от маршрута на Мемориален комплекс "Ботев път".

Пет години след като са задвижени нещата, ситуацията изглежда по-различна. От община Враца се похвалиха с проект по програма "Трансгранично сътрудничество "България - Сърбия 2021-2027", в който партньор от съседната страна е Ниш.

Идеята е училището да стане трансграничен център за обучение по туризъм. Водещ партньор ще е община Ниш, бюджетът на проекта ще е около 1 млн. евро и ще бъде разпределен наполовина между българска и сръбска страна, обясни зам.-кметът на Враца инж. Цветан Стоичков.

Предвижда се да бъде направен основен ремонт на сградата и да бъдат обособени учебни стаи и такива за нощувка. Проектът е одобрен и класиран, но е необходимо собствеността на сградата да се върне обратно на общината.

Реклама
Реклама
Реклама