Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/18192046 www.bgdnes.bg

Забъркаха Лили Иванова и Васко Кеца в реклама на лекарство менте

Звездите използвани за измама 

Гласът на примата във фалшиво видео обяснява, че от 20 години има проблеми с коляното 

Естрадните легенди Лили Иванова и Васил Найденов са поредните жертви на фалшивите видеа, които мамят с лекарство за болни колена.

Реклама

В социалните мрежи се разпространяват клипове, в които се чуват гласовете на двамата изпълнители и са използвани кадри от техни интервюта. Видеата са създадени от изкуствен интелект, като изглеждат силно реалистични, но някои неточности издават, че са фалшиви. Например това, че Лили Иванова говори за себе си в мъжки род или използва грешни думи като "глупЪци" и "вЪжи".

"Спрете да ходите в аптеките и да давате всичките си пари на глупЪци. Казвам се Лили Иванова и имам проблеми с коляното от 20 години. На 45 години ми поставиха диагноза остеоартрит и животът с него е постоянна болка. Не можех да отида нормално до хранителния магазин или да се кача по стълбите. Спортът е невъзможен за мен. В продължение на 20 години посетих много от най-добрите лекари сред хирурзите и ортопедите", се чува гласът на Лили във видеото.

И продължава: "Виждал съм много масажисти и хиропрактици, но никой от тях не можеше да излекува болните ми стави. Лечението ми, предписано ми от лекарите, се оказа безполезно. това включва постоянни болкоуспокояващи и мехлеми, които нямат ефект или са много болезнени или скъпи инжекции по капачката на коляното. Въпреки всичко състоянието на ставите ми само се влоши и с напредване на възрастта в допълнение към болките в коляното започнах да имам проблеми с гърба. Основният проблем на болестта ми е, че в аптеката няма лекарства, които да ми помогнат, а лекарите в нашите болници предписват само болкоуспокояващи или предлагат много скъпи хирургични интервенции. Запомнете това завинаги, повечето лекари не се интересуват. Никой от тях няма да те излекува, за тях ти си просто човек, който им носи пари, същото вЪжи и за аптеките".

Видимо на места движението на устните на примата се разминава с думите, които се чуват. Подобна е ситуацията и с Васко Кеца.

"За една седмица напълно се отървах от болката в коляното и отново можех да ходя нормално. Лекарите ни лъжат и крият истината от нас", казва лъжливият естраден изпълнител.

Преди седмици подобно фалшиво видео се появи с Димитър Бербатов, в което отново измамно рекламира лекарство за диабет. През септември миналата година беше замесено името на водещата на новините Лилия Мустакова, която пак рекламираше лекарство за диабет. Измамниците използват така наречената deep fake ("дълбока измама") технология, която преправя гласа на човек с помощта на изкуствен интелект. Измамен клип имаше и с Веселин Маринов, който също уж имал проблеми със ставите и чудодейно лекарство го спасило.

Експерти съветват да не кликвате върху линкове от подобни видеа, тъй като може да ви бъдат откраднати лични данни или да изгубите пари.

Четете още

Отиде си икономката на Лили Иванова

Отиде си икономката на Лили Иванова

Лили Иванова си тръгна с бяла роза от избирателната секция

Лили Иванова си тръгна с бяла роза от избирателната секция

Великата Лили Иванова: Не заслужавам всички хвалби!

Великата Лили Иванова: Не заслужавам всички хвалби!

Васил Найденов за "Ергенът": Участничките са извадка на част от българките

Васил Найденов за "Ергенът": Участничките са извадка на част от българките

Реклама
Реклама
Реклама