Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/18071719 www.bgdnes.bg

Сърцето на цар Борис III намира покой в Рилския манастир

Тленните останка на монарха още са в неизвестност

Изпълнена е и последната воля на цар Фердинанд I

Цар Фердинанд I най-после намери покой в България, след като тленните му останки бяха погребани във Врана през миналата седмица, на 29 май. Цели 76 години след кончината на монарха той намира своя последен дом в страната, която управлява в продължение на 31 години - от 7 юли 1887 г. до 3 октомври 1918 г.

Но мистерията със смъртта и тленните останки на Борис III, който е синът на Фердинанд I, продължава да бъде сред най-заплетените исторически загадки в новата ни история.

Реклама

Цар Борис III умира на 28 август 1943 г. в 16,22 ч. Тялото му е балсамирано и тогава са извадени сърцето и белите дробове. Новината за смъртта на Борис III потапя България в траур. Народът не иска да повярва, че обичаният управник си е отишъл така внезапно. Хиляди се стичат на погребението в Рилския манастир, за да го изпратят в последния му път на 5 септември 1943 г. Но царят не намира покой и след смъртта си. Гробът му бързо се превръща в място за поклонение. Тълпи от хора идват, за да отдадат почит на царя.

Нещо, което не се харесва на комунистическите водачи, превзели властта след 9 септември 1944 г. Взема се решение Борис III да бъде препогребан във Врана. По молба на семейството до втория гроб е изграден малък параклис.

Но за комунистите дори това място е заплаха. Работи се по целенасочена програма за унищожаване на националната памет. Параклисът е взривен през 50-те години, погребалната камера е отворена отново, а ковчегът отнесен в неизвестна посока.

В началото на 90-те години в гроба на цар Борис III във Врана е намерена стъкленица със сърцето му. Царското сърце е отнесено в БНБ, за да бъде предпазено от криминални посегателства. Съхранява се в трезор, преди да бъде погребано в Рилския манастир. Това е първи и единствен случай на съхраняване на човешки орган в тази институция. Единствените биологични организми, престоявали някога в банката, са били перли в естествена среда, оставени на съхранение от частно лице преди много години, обяснява бившият пазител на ценности в националната банка Иван Михайлов.

Гробът на цар Борис III в Рилския манастир днес е почитан от българите. Там се отслужват панихиди за обичания наш държавник.

Реклама
Реклама
Реклама