Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/18018881 www.bgdnes.bg

Тленните останки на цар Фердинанд пристигат в България в сряда

Tленните останки на цар Фердинанд ще бъдат пренесени от германския град Кобург в София с военен самолет, който ще кацне пред правителствения VIP на летище София. Това ще се случи на 29 май около 14:00 часа.

Ковчегът ще бъде свален тържествено и положен в катафалка, която ще отпътува към дворец „Врана" около 15:00 часа, заявиха в прессъобщение от Фонд „Цар Борис и Царица Йоана".

Реклама

„Траурната процесия ще започне от главния вход на парка на двореца и ще достигне до двореца „Врана". Там ще бъде посрещната от цар Симеон II Сакскобургготски и царското семейство, заедно с Н.ВПр. Западно и Средноевропейски митрополит Антоний, официален пратеник на Светия Синод и от апостолическия нунций в България архиепископ монсеньор Лучано Суриани. Траурната церемония ще се проведе пред централния вход на „Врана", след което ковчегът ще бъде поставен в централното фоайе, където ще се състои кратко прощаване в семеен кръг. След това вратите на двореца ще са отворени за гражданите, желаещи да отдадат последна почит пред ковчега на покойния цар Фердинанд,

Фердинанд I е княз на България – от 7 юли 1887 до 22 септември 1908 г., когато е обявена Независимостта на България, и цар на България – от 22 септември 1908 до абдикирането му на 3 октомври 1918 година. Той управлява България в продължение на 31 години и по този начин се превръща в най-дълго управлявалия монарх в Третата българска държава. Той също така е известен като страстен ботаник, ентомолог и филателист. Фердинанд е баща на цар Борис III и дядо на Симеон Сакскобургготски.

Четете още

Връщат в България тленните останки на цар Фердинанд I

Връщат в България тленните останки на цар Фердинанд I

Н.В. Симеон Сакскобургготски пред "България Днес": Шок и страшна емоция бе откриването на сърцето на баща ми!

Н.В. Симеон Сакскобургготски пред "България Днес": Шок и страшна емоция бе откриването на сърцето на баща ми!

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама