Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/17996109 www.bgdnes.bg

Каменоделец прави терапия с магарета

  • Като хоби и кауза 
  • Ивайло съхранява породата, глези животните с лакомства

 

Доли ЛУКАНОВА

Терапия с магарета си прави каменоделецът Ивайло Симеонов. Като хоби и с кауза да съхрани този почти изчезващ вид у нас, мъжът отглежда 20 животни във врачанския квартал "Бистрец".

Реклама

"Успокояват ме и ми дават любов. Работата с хора в днешно време е по-изнервяща и когато отида при животните, те ми възвръщат енергията. Като терапията се получава", категоричен е пред "България Днес" майсторът.

Симеонов споделя, че от дете обича животните. Преди 10 години осиновява първото си магаре – Мая, и оттогава все попълва бройката им във фермата си. Повечето кръщава на населените места, откъдето ги е взел. Така например най-старото магаре, което е на 20 години, носи името на врачанското село Тишевица.

"Имам магаре, дошло чак от Варна, и носи името на морската столица", допълва Ивайло.

Сутрин, преди да започне да обработва камъка в ателието си, Симеонов минава през животните, за да им даде храна и вода. Вечер също се отбива при тях, за да се зареди със сили и да им даде отново да си хапнат.

"Може и по веднъж на ден да се хранят, но ние обичаме да си ги глезим", споделя Симеонов.

На 8 май, когато е международният ден на магаретата, любителят на животните обикаля складовете за плодове и зеленчуци. Успява да събере цяла каросерия с ябълки, моркови и зелки, за да направи шведска маса на магаретата и да ги зарадва по повод празника им.

"Събрах всякакви лакомства и те се почувстваха много добре. Бяха щастливи", споделя мъжът.

Ивайло се разделя с някое от магаретата си само ако срещне човек, който наистина иска да се грижи за животното. Ако е дошъл да търси животно за клане, го отпраща надалече. Признава, че ушатите животни много му помагат за ливадите и нивите, които има по наследство, тъй като, вместо да коси сам, ги пуска да пасат. Освен това си добива и магарешко мляко от тях, което е известно с богатия си състав и положителните ефекти върху здравето.

Реклама
Реклама
Реклама