Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/17775419 www.bgdnes.bg

Котки чиновнички и лисици ученички

Животните с човешки живот 

Камилата Дидо охранява село, а папагалите Бетовен и Карлота си имат ресторант 

Доли ЛУКАНОВА

Животните в днешно време придобиват все по-нетипични навици и започват да водят човешки начин на живот. Почти във всяко населено място в България има по един любимец, който добива популярност сред местните и легендите се разнасят из всички кътчета на страната ни. "България Днес" подбра най-известните животни у нас, които умиляват малки и големи.

Реклама

Безспорно в последно време най-голяма популярност придоби котаракът Георги. Появил се пред вратите на Народна библиотека "Иван Вазов" в Пловдив преди около година, още наричаният Жорко, едва ли е подозирал, че само за няколко дни ще се превърне в най-обсъжданата котка в държавата. Жорко открива своето място след години самота и скитане из улиците на Пловдив.Персоналът се привързва към него, приютява го и започва да го обгрижва като свой любимец. Когато управата на библиотеката разбира за неговото присъствие, нарежда котката да бъде премахната от обекта, за да не пренася зарази и да не притеснява читатели. В защита на Георги веднага бяха инициирани петиции и протести. Така котаракът запази правото си да обитава културната институция и да се излежава около любимите си български класици. Герги вдъхнови дори млада писателка, която написа неговата биография.

Кучетата също обичат книгите. Доказателство за това е френският пудел Белла, който редовно може да бъде забелязан сред лавиците на регионалната библиотека "Пейо Яворов" в Бургас.

Най-съвестният и космат служител пък се намира в районно кметство във Варна. Котаракът Владислав е на пълен работен ден в информационния център на кв. "Владиславово" и се е превърнал в любимец и на граждани, и на служители. Животното си има собствен имот, сглобен от кашони и цепи секундата, за да започне или приключи работния ден.

Друго коте, но от женски род, стана талисман на гимназията по туризъм във Варна. Ученици си осиновиха красивата Касандра и също й направиха специална къщичка, в която да живее. Мацата се появява в мразовитите ноемврийски дни миналата година и влиза в сърцата на подрастващите. Класовете се организират и измолват позволението на директора животното да остане при тях. Така Касандра става най-любимата възпитаничка на гимназията.

Не само котките са ученолюбиви. Историята помни семейство лисици преди 7-8 години, което също тръгна на училище. Дивите животни се бяха настанили в мазето на столично школо в кв. "Люлин" и отказваха да си тръгнат оттам няколко месеца.

Друга тяхна хищна сестра се оказа по-хитра и се настани в луксозен хотел в Смолян. През 2014 г. лисицата Гергана се превърна в основна атракция в туристическия обект. Освен на спа процедури животното влизаше и необезпокоявано в ресторанта, където получаваше големи дози храна от гостите на хотела.

У нас едва ли има човек, който да не е чувал за камилата Дидо. Пустинното животно охранява центъра на русенското село Екзарх Йосиф и е голямата гордост на местните. Дидо има своенравен характер и ревностно пази територията си. Известен е с това, че когато не хареса някой, започва да го плюе.

Далеч по-приветливи са папагалите Бетовен и Карлота, които омайват в пловдивски ресторант. Бъбривите птици поздравяват пристигащите с "Ола!" ("Здравей" на испански), имитират дочути от хората фрази, звуци и смехове, но само ако са в настроение и подвикват след дамите "гуапа" ("красавице" на испански). Всяка сутрин персоналът къпе Бетовен и Карлота със специални соли, полага грижи и ги посипва с внимание и обич.

Реклама
Реклама
Реклама